«Не було б війни, я б не служив. А почалася війна і я пішов». Історія військового з Херсонщини Іллі Кубарєва

8 месяцев назад 0

Військовослужбовець Ілля Кубарєв під час окупації Нової Каховки на Херсонщині два місяці переховувався в місті. За місяць до початку повномасштабного вторгнення завершив службу за контрактом, але після 24 лютого 2022 року повернувся до війська. Брав участь у звільненні Херсонщини, де отримав поранення.

Своєю історією військовий поділився із кореспондентами .

Про переховування під час окупації на Херсонщині "Я жив близько біля військової частини, метрів 600. Почувши о п'ятій ранку вибухи, зібрався і побіг туди. По дорозі зустрів побратимів і дівчат-зв’язківців, повиводив їх з лісу і повернувся назад. Командиру я сказав, що я повернувся, і залишився. Під час окупації міста два місяці ховалися. Люди помагали нам. Ми не могли виїхати. Відповідно працювали там, допомагали нашим" згадує військовий.

З окупації Ілля Кубарєв виїхав через Давидів Брід до Кривого Рогу з другої спроби. Там вступив до лав 248 батальйону територіальної оборони.

"Пройшов нове навчання, потрапив у склад штурмових груп і потім направили на звільнення Херсонщини" говорить чоловік. Поранений військовий з Нової Каховки Ілля Кубарєв з дружиною Фото: Суспільне Херсон
Родина Іллі залишалася в окупації майже п'ять місяців. На підконтрольну Україні територію виїхали після обшуку у будинку.

"Провели мене додому, там вже чекали 12 чоловіків. Квартира була вибита, свекруху забрали з ринку, теж привезли. Перевірили тільки мою кімнату. Я думаю, що це хтось з місцевих здав, тому що вони навіть знали, в яку кімнату заходити ",  розповіла дружина військового  Марина Кубарєва.

За словами жінки, їй погрожували автоматом. Сказали, якщо чоловік протягом тижня не приїде, то заберуть на підвал. Потім почали переслідувати по Новій Каховці, тому виїхала.

Про штурм Архангельського та поранення Ілля отримав поранення під час штурму Архангельського на Херсонщині.

" Там, де були, в районі Архангельська, люди були раді, підтримували. Бігли тітоньки, плакали, обіймали. Ми їхали на техніці. Дядько вибіг, стояв, махав кулаком і кричав "Слава Україні!" — це десь перед Іванівкою було. Цей момент надовго запам'ятав. Кричав і крізь гуркіт техніки було чути", згадує військовий. Військовий Ілля Кубарєв тримає пораненою рукою за руку дружину Фото: Суспільне Херсон
Ще одне поранення Ілля отримав під час виконання бойового завдання на Херсонщині. Розповідає, російські дрони атакували їх човен.

"Виїжджали ми по воді із завдання. Тільки від'їхали ми 200 метрів, від берега прилетів дрон у задню частину човна, я отримав тоді поранення" говорить Ілля.

За його словами, після атаки дронів усі, хто був у човні, лишилися живі.

"У нас дуже дружній колектив. Ми як брати, навіть дружини у нас знайомі. Відношення командира у нас дуже золоте: щоб усі такі командири були, як у мене. Дуже гарна людина. Не кине і підставить. Іде війна. Я більше нічого не вмію. Не було б війни, я б не служив. А почалася війна і я пішов" розповів Ілля Кубарєв.