«Непросто без неї»: батько Каті Гандзюк розповів про втечу з Херсона і пророчі слова доньки про війну

6 месяцев назад 0

Катерина Гандзюк перед смертю спрогнозувала початок війни.

Батько української активістки  Катерини Гандзюк , яку вбили 2018 року —  Віктор Гандзюк з Херсона на початку окупації виїхав із міста. Проте коли Херсон повернувся під український контроль — чоловік знову у рідному місті, він тут працює лікарем. 

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки Наталії Нагорної. 

Віктор Гандзюк робить операції під час обстрілів Віктор Гандзюк працює у лікарні майже  45 років . Він каже, що зараз щодня проводить операції, навіть попри обстріли. 

Лікарня потерпає, але пацієнтів у відділенні Віктора Гандзюка менше не стає, адже діабет та війна — не найкраще поєднання. У когось вчасно не було якісного інсуліну, хтось через обстріли запізно дістався до лікаря. Самому лікарю з міста довелося виїхати ще у перший день вторгнення, і як виявилось, недарма. Окупанти проводили обшук у помешканні Гандзюків "24 березня, рівно через місяць після початку війни, російські спецслужби, виламали двері, був тотальний обшук, забрали масу речей", — каже Віктор Гандзюк. 

Віктор — батько Катерини Гандзюк. Херсонської активістки, волонтерки, співорганізаторки херсонського майдану. Влітку 2018 року її облили кислотою. Вона боролася за життя 96 днів. Це було замовне вбивство, яке коштувало 5 тисяч доларів. У лікарні Катерина попереджала батька: війна почнеться і потрібно буде виїхати. "В останні дні казала, що  війна буде обов'язково і ти не подумай залишитись. Будуть люди, які за мою діяльність помстяться тобі обов'язково", — згадує Віктор.  Катя Гандзюк перед смертю Катерина Гандзюк знала, що на неї можуть напасти. Після загибелі доньки Віктор Гандзюк постійно писав згадки про неї під хештегом "#невиходитьжитибезкаті", а друзі вимагали справедливого покарання — насамперед замовникам цього вбивства. 

Віктор Гандзюк часто приходить на могилу доньки У день, коли українські війська заходили до звільненого Херсона, у Києві на честь Каті перейменували вулицю і вже за пару тижнів до рідного міста повернувся її батько. Довгий час лікарю Гандзюку доводилося ходити Херсоном у бронежилеті. Він вже навчився жити тут під обстрілами. 

У червні цього року замовнику та організатору вбивства його доньки присудили по 10 років. Цей вирок вони оскаржують, отже попереду у Віктора чисельні апеляційні засідання. Віктор Гандзюк і Наталія Нагорна Чоловік каже, що коли приходить до доньки на могилу, то зараз мовчить. 

"Я раніше часто розповідав свої думки. А зараз я більше мовчу, десь в думках розповідаю. Розказую, що відбувається, як непросто без неї, як вона була б потрібна", — каже лікар. 

Віктор буває на кладовищі по кілька разів на тиждень і бачить, як збільшується кількість могил захисників.