Очолила «ДВК» та готувала проведення псевдореферендуму на окупованій Херсонщині – місцевій жительці повідомлено про підозру

2 месяца назад 0

За процесуального керівництва Бериславської окружної прокуратури жительці регіону заочно повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Про це повідомила пресслужба Бериславської окружної прокуратури.

За даними слідства, 58-річна підозрювана у серпні 2022 року стала «головою» незаконно створеної «дільничної виборчої комісії», що функціонувала у селах Кочкарівка та Саблуківка. Її завданням була підготовка до проведення псевдореферендуму щодо приєднання окупованої території до складу рф.
 
На цій посаді жінка облаштовувала приміщення «дільниці» , розміщувала там агітаційні матеріали на підтримку країни-агресора та з її символікою. Складала списки місцевих жителів-потенційних учасників «голосування».  
 
Також з числа інших членів «ДВК» організовувала групи для подворового обходу та залучення громадян України до «голосування».
 
Досудове розслідування здійснюється УСБ України в Херсонській області. 
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.