Окупанти на Херсонщині масово вживають наркотики

7 месяцев назад 0

Тисячі російських військових на фронті в Україні вживають наркотики, які їм продають місцеві жителі, а також передають волонтери та привозять товариші по службі, пише  з посиланням на військовослужбовців.

«Взагалі у нас кожен другий-третій солдат щось таке вживає», — розповів контрактник, який після кількох місяців на передовій перебуває у військовій частині на території Росії.

За словами іншого, активно вживають «10–15% у кожній дивізії». Серед популярних наркотиків марихуана, мефедрон, амфетаміни, «солі» та медичні препарати «Ліріка», «Тропікамід» та барбітурати.

Таксисти возять прямо в частину Солдати вживають наркотики від нудьги, оскільки війна — це коли ти постійно чогось чекаєш, пояснює один із військових. Як зазначив інший співрозмовник, наркотики на окупованих територіях та біля лінії фронту дістати легко. "Ну як у Лас-Вегасі", — додав він. Оголошення в одному з новокаховських телеграм-каналівАвтор:  Скрін Здебільшого заборонені речовини продають місцеві жителі. «Є таксисти, які возять прямо в частину. Солдати вже знають, у кого що брати», — зазначив один із військових. Інші співрозмовники стверджують, що дозу можуть привезти в окопи. При цьому місцеве населення вже другий рік вирощує та переробляє мак, оскільки з початком війни на нього з'явився попит.

Закладки у шпиталях Але є й інші канали постачання — через товаришів по службі та волонтерів. Зокрема, поширення наркотиків відбувається через людей, які прийшли служити вже залежними. "У них свої зв'язки, вони їздять на нуль — на кордон — там знайомі їм люди все готують, розколюють, вони беруть свою частку, а решту розкидають по секретних закладках і розповідають іншим", — пояснив контрактник.

Наркотики возять також із відряджень та шпиталів, де залишають закладки приятелі, пояснив військовослужбовець. У свою чергу, медичні препарати без рецептів закуповують у Ростові-на-Дону та Батайську.При цьому російські контрактники та мобілізовані можуть дозволити собі наркотики за високими цінами за рахунок виплат від держави, які приходять їм на картки «Мир». Приміром, 1 грам марихуани коштує на фронті 2,6 тис. руб. проти 2,2 тис. у Москві, а мефедрон — 5,9 тис. проти 2,3 тис. у столиці.

Смертний вирок Перевірок на психоактивні речовини на окупованих територіях майже немає. Але при нагоді військовослужбовці просто здають чужу сечу, каже один із військових-наркоспоживачів.  "Це скрізь так, у будь-яких силових структурах", — пояснив він.

Однак, якщо начальство ловить на вжитку, солдатів відправляють у штрафний батальйон — загін «Шторм», який воює на передньому краї. «Там люди завжди на передовій та вогонь приймають на себе. Там 95% смертників», — розповів військовослужбовець.Інші співрозмовники підтверджують – фактично, це смертний вирок. «Давайте чесно говорити, «буча» тут нікому не потрібна, наркотики в батальйоні — це пляма на всіх. Прокуратура та СК тут нікому не потрібні. І жодного суду не буде. Їх простіше посадити в яму на дві доби та напишуть папери, що вони переводяться у «Шторм». Відмовитися не можна», — наголосив один із російських військових в Україні.