Окупанти у Новій Каховці не планують відновлювати роботу місцевих шкіл

6 месяцев назад 0

Призначені загарбниками директори навчальних закладів Нової Каховки скаржаться на затримку зарплат. Окупанти збираються закривати місцеві школи і звільнити усіх працівників. Про це Центр журналістських розслідувань.

За інформацією джерел з окупованої Нової Каховки, найбільш активно скаржиться на дії окупаційного міністерства освіти Херсонської області і усно, і письмово призначена росіянами директорка незаконно створеної «Новокаховской школы №6» Краюшкіна Наталія Володимирівна.

Раніше вона працювала вчителькою німецької мови в Дніпрянському ліцеї №4 Новокаховської міської ради.

Переписка в одному з освітянських чатів колаборантівАвтор:  З соцмереж

За словами Краюшкіної у Генічеську були зібрані керівники шкіл для того, щоб розпустити колективи. Збори провела «т. в. о. міністра освіти» Тетяна Сафроненко. За неявку на зустріч колаборантам-освітянам погрожували звільненням за прогул.

— Більшість керівників проїхали велику відстань лише для того, щоб почути, що вони мусять розформувати свої колективи і розписатися в повідомленні,  – жаліється Наталія Краюшкіна.

Відомо, що з 1 січня 2023 року освітяни захоплених шкіл отримують за простій ⅔ зарплати з затримкою у два місяці, відпускні колаборанти не отримали.

За словами, Наталії Краюшкіної, від керівників навчальних закладів, які підтримали окупантів, вимагали виконання робіт, в яких освітяни не компетентні.

— Нам почали погрожувати звільненням і передати російській прокуратурі. Ми просили надати посадові інструкції, де було б вказано, що нам робити під час простою. Але нам нічого не надали,  – стверджує Наталія Краюшкіна.

На її думку, такі наслідки сприятимуть тому, що батьки від російських шкіл віддадуть своїх дітей на дистанційне навчання до законних українських шкіл.

Жодна з захоплених шкіл у Новій Каховці з 1 вересня 2022 року так і не відкрилася, учнів окупанти перевели на дистанційну форму навчання.

З 1 листопада окупаційне Міносвіти Херсонщини перервало навчальний рік і відправило колективи «шкіл» міста на простій з виплатою ⅔ зарплати. Заклади законсервували до «кращих часів».

— Так, є затримка заробітної плати. Крім того, багатьом не заплатили т.з. "оздоровчі" влітку. Спроби перевезення дітей з Нової Каховки і Каховки до Чорнянки закінчилася нічим — немає пального для автобусів, а також на зарплату водіям. Тому в 15-км зоні основна увага приділяється онлайн-навчанню за російською програмою. Дітей навчають російські вчителі.

Один із представників освітян на умовах анонімності так пояснив затримку зарплат колаборантам:

— Це пов’язано з тим, що в Москві провели перерозподіл коштів, а тому колаборантам залишається тільки змиритися з тими крихтами, які залишилися "на здачу". Не всі з них розуміють, що саме трапилося, але у них з'являється стійке відчуття, що їх нові "хазяї" обманули і зрадили. Тому "варяги" типу Алєксєєнко та інші росіяни пропонують "потерпіти" до нового року. Саме тому на багатьох ключових посадах була проведена зміна керівництва. Сальдо теж не може нічого іншого порадити. Він сам знаходиться в "підвішеному" стані. Єдине, що ще можуть окупанти запропонувати — це контракт зі збройними силами РФ.