Півтора року сиділи в укритті: Україна повернула двох дітей-сиріт з окупованої Херсонщини

9 месяцев назад 0

Осиротілі 16-річна Ілона та її брат півтора року просиділи в укритті на окупованих територіях, щоб уникнути депортації до Росії. Нині їм нарешті вдалося врятуватися та дістатися Києва.

Про це повідомляє видання .

16-річна Ілона з братом проживали на півдні Херсонської області. Дітям довелося півтора року просидіти в укритті, щоб їх не депортували окупанти.
Як вдалося врятувати українських дітей Дівчинка розповіла, що коли потрапила на підконтрольну Україні територію, вона розплакалась.

З самого початку війни я так хотіла, щоб вони (ЗСУ – 24 Канал) прийшли, але прийшла я сама. Бачу першого військово українця і починаю плакати. Він питає в мене: "чому ти плачеш?". А я кажу: "тому що я в Україні", – сказала Ілона.

Ілона розповіла, що під час окупації вона нікуди не могла їздити. Адже тато переживав, що росіяни можуть її зґвалтувати чи вбити. Та й дитячих розваг в окупації немає – діти навіть не грають у футбол.

Вибратися з окупації дітям допомогли активісти фонду Save Ukraine. Засновник фонду Микола Кулеба розповів, що коли Ілона з братом втратили батьків, постала небезпека, що дітей можуть депортувати. А повернути дітей-сиріт набагато складніше, тому що окупанти призначають їм "представників" та прилаштовують у прийомні родини. І забрати потім таких дітей дуже важко – ніякі домовленості не діють.