«Пліч-о-пліч»: у селі Нова Зоря бригади зі Львівщини відновлюють будинки, які пошкодили окупанти

8 месяцев назад 0

Село Нова Зоря розташоване за лічені десятки кілометрів від лінії фронту, його звільнили в результаті успішного контрнаступу військ ЗСУ минулоріч.

«Станом на зараз наші бригади замінюють вікна та покрівлю у будинках, де такі роботи потрібно здійснити першочергово. Село налічує пів сотні будинків, кожен з яких має різні ступені ушкоджень, але ми ремонтуємо спочатку ті, в яких навіть зараз проживають люди. Також є багато жителів, які очікують на ремонт своїх будинків, щоб в подальшому повернутися назад. У багатьох будинках відсутні перемички між вікнами, тому роботи зі заміни потрібно проводити максимально обережно. Вікна та дахи пошкоджені у всіх будинках: десь прилетіли осколи, а десь пошкодження виникли внаслідок вибухів ворожих боєприпасів»,  – розповідає директор одного з приватних підприємств Сокаля, який зараз у складі бригади зі Львівщини  допомагає відбудовувати Херсонщину, Руслан Гоневич.

Також пан Руслан розповів, як на приїзд бригад зі Львівщини реагують місцеві жителі.

«Абсолютну більшість вікон потрібно міняти, адже внаслідок дій російських військових вони побиті. Хто може, самотужки забиває їх підручними засобами, а ми, своєю чергою, їх надалі замінюємо. Інколи біля нас чутно вибухи, а наші військові не раз збивали ворожі дрони неподалік населеного пункту. З місцевими жителями ми чудово налагодили контакт і вони нам допомагають. Якщо потрібно перевезти якісь габаритні матеріали, то люди радо відгукуються та дають свою техніку для транспортування», – зазначив Руслан Гоневич.

Нагадаємо, Львівщина – один з 15 регіонів України, які долучилися до проєкту «Пліч-о-пліч», що має на меті допомогти відбудувати громади Херсонщини, які найбільше постраждали від агресії росії. Наша область взяла під свій патронат селище Біла Криниця, села Нова Зоря і Таврійське. Загалом в межах проєкту «Пліч-о-пліч» Львівщина планує відновити понад 300 об’єктів. Джерела фінансування: кошти громад регіонів, а також кошти державного бюджету України (після прийняття Державної програми).