Проєкт «ДІМ — Діти. Ігри. Майбутнє» для підтримки дітей в прифронтових регіонах 

6 месяцев назад 0

У листопаді стартує запуск навчального проєкту для освітян «ДІМ — Діти. Ігри. Майбутнє» для підтримки та розвитку мережі регіональних команд JuniorS, що працюють над відновленням активного дитячого дозвілля в прифронтових регіонах. Проєкт реалізується ГО Олександра Педана «ДжуніорС» у партнерстві з Міністерством освіти і науки України, управління з питань координації діяльності з утримання фонду захисних споруд цивільного захисту Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України та ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти».

Учасниками стануть 100 освітян закладів освіти з восьми областей, де ведуться чи велися бойові дії: Запорізької, Донецької, Дніпропетровської, Миколаївської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Херсонської. 

У межах проєкту вони пройдуть спеціальне навчання, де розглядатимуться такі питання, як залучення дітей до збільшення рухової активності для покращення психологічного здоров’я та фізичного стану дітей громади; популяризація серед дітей, освітян та батьків рухової активності під час навчального року; розвиток безпечного активного дитячого дозвілля в прифронтових регіонах та поширення інклюзивних, гендерно рівних видів спорту серед дітей; підвищення рівня компетентностей вчителів із залучення до фізичної активності різних груп населення, фандрайзингу, адвокації, комунікації з органами місцевого самоврядування тощо.

Турбота про стан дітей є ключовим запитом серед навчальних закладів України. Особливо в тих регіонах, де діти перебувають у постійному стресі через виклики війни. Фізична активність — саме той простий та доступний інструмент, який може покращити ситуацію, якщо ефективно його використовувати. Тому в укриттях, які отримають дозвіл на перебування від військових адміністрацій, будуть проведені події з активного дозвілля дітей.

«В умовах воєнного стану одним із пріоритетних завдань держави є збереження життя та здоровʼя її громадян. Піклування про здоровʼя (фізичне, психічне) — це ще й про побут, щоденні рутини, які можуть зробити легшим наш шлях до спільної перемоги. Варто наголосити на тому, що активне дитяче дозвілля є важливим кроком на цьому шляху, тож міністерство освіти і науки України радо підтримує цей освітянський проєкт»,  — зазначає Ігор Хворостяний, генеральний директор директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України. 

«Важливість навчання дітей у безпечному середовищі не можна переоцінити. Для кожної дитини школа є не лише місцем отримання знань, а й простором, де формуються її цінності, соціальні навички та світогляд. Звісно, відвідувати школу в районі, де існує ризик обстрілів, вельми небезпечно. Тому організація безпечного простору стає першочерговим завданням. Зараз майже 65% школярів можуть вчитися очно завдяки наявним укриттям. 

Ми розуміємо, що лише забезпечивши безпеку дітей у школах, ми зможемо гарантувати їм якісне та повноцінне освітнє та дозвільне середовище, де вони зможуть розвиватися, навчатися та будувати своє майбутнє. Тож завдяки державі та подібним проєктам збільшуємо кількість захисних споруд в освітніх закладах», — каже  Тимур Ткаченко, заступник Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України.

«Важливо надати освітянам інструменти, завдяки яким вони зможуть більше включати дітей в командні ігри та рухову активність в безпечному просторі укриттів. Нехай це будуть невеличкі зустрічі з іграми та розмовами, але дітям конче необхідно мати теплі спогади з власного дитинства про друзів, ігри, власні перемоги. Рух, спортивні ігри допомагатимуть дітям відновитися та почуватися краще»,  — наголошує Марія Павлічук, виконавча директорка ГО «ДжуніорС».

 

Прийом заявок триває до 30.10.2023 р. за посиланням:  

Детальні умови участі у Проєкті за посиланням

Участь у Проєкті безоплатна та добровільна. Запрошуємо долучитися до Проєкту освітян. Серед зареєстрованих учасників буде відібрано 16 вчителів (по 2 з кожної цільової області), які пройдуть навчання згідно програми Проєкту, отримають сертифікат про підвищення кваліфікації та стануть представниками ГО «ДжуніорС» в своїх областях і допомагатимуть розвивати спільноту ДжуніорС, а їхні заклади освіти отримають інвентар для проведення регіональних та обласних спортивних заходів та активностей.

Проєкт створено за підтримки ІСАР Єднання у межах «Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень та Центром демократії та верховенства права завдяки підтримці, наданій Агентством США з міжнародного розвитку.