Ситуація на південному фронті: що відбувається на лівобережжі Херсонщини

9 месяцев назад 0

Постійно чуючи заяви, що СОУ розширюють ​на лівому березі Херсонсь​кої області плацдарм, я відчуваю регулярний дисонанс. Зумовлено це тим, що використання терміну “плацдарм” до того, що відбувається на лівобережжі, м’яко кажучи, некоректне.

Насамперед, що таке плацдарм?

Плацдарм – це територія, де розгорнуті війська, ведення оборонних, чи наступальних дій.

У випадку з Лівим берегом це взагалі повинен бути плацдарм при форсуванні водної перешкоди, порядок створення якого суворо прописаний.

У ході форсування водної перешкоди передові підрозділи займають ділянку на протилежному березі, після чого вводяться сили другого ешелону і відбувається процес розширення рівня оперативних сил.

Своєю чергою, щось подібне ми спостерігаємо на лівому березі Херсонської області? Ні.

Тоді що ж там відбувається?

А відбувається там те, що є унікальним явищем для сучасних воєн і конфліктів. СОУ невеликими групами ССО регулярно розширюють сіру зону, не контрольовану ні СОУ, ні РОВ. Але з одним дуже важливим нюансом.

Сіра зона, яка стає з кожним разом все більшою і більшою, знаходиться під вогневим контролем артилерії з правого берега, що має перевагу не тільки за дальністю і точністю, але й через розміщення на панівних висотах.

Тобто це сіра зона, що знаходиться під вогневим контролем.

Саме тому, називати те, що відбува​ється на лівому березі Херсонсь​кої області, розширенням плацдарму – некоректно. А коли це почне відбуватися, не помітити цього буде просто неможливо. Хоча б за істеричним криком російських пропагандистів та всяких там “воєнкорів”.

Військово-політичний оглядач