Справа Гандзюк: під час розгляду апеляції адвокат Мангера наполягає на повторному допиті свідків

4 недели назад 0

Київський апеляційний суд сьогодні, 8 квітня, продовжив розгляд апеляції колишнього голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера та помічника депутата Олексія Левіна, яких минулого року засудили за організацію нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк.

Про це із судової зали повідомляє кореспондентка .

На засіданні розглядали апеляційні скарги сторін захисту Мангера та Левіна.

Через відеозв'язок свій виступ почав Дмитро Ільченко — адвокат колишнього очільника Херсонської облради Владислава Мангера. Мангер, за вироком суду, є замовником убивства Катерини Гандзюк. Захисник просив, аби суд повторно допитав свідків у цій справі.

"У 2018-му скоїли злочин учасники АТО. Щодо Мангера, що він замовив Гандзюк, доказів немає. Його почали судити не з матеріалів справи, а від ЗМІ. Сторони посилаються на повідомлення медіа", — заявив Ільченко.
Він стверджує, що упродовж розгляду справи покази свідків змінювались:

"Свідок Павловський писав з СІЗО, що його били, тримали в холодній камері, щоб він дав покази проти Мангера. Це він і зробив на засіданні, коли слухали свідків" , — зазначає адвокат. Тому він наполягає на повторному допиті.

"Сторона потерпілих постійно говорить, що Мангер облив Гандзюк (кислотою — ред.), вона йому заважала рубати ліс. У матеріалах справи є те, що Гандзюк написала про нього 5 повідомлень в соцмережах. А доводів і мотивів, чому (Мангер — ред.) замовив Гандзюк, немає" , — зазначив Дмитро Ільченко. Засіданні апеляційного суду з розгляду скарг захисту Владислава Мангера та Олексія Левіна, Київ, 8 квітня 2024 р . Cуспільне/Ліля Гончарук
Крім того, адвокат Мангера у своїй скарзі просить апеляційний суд скасувати вирок щодо свого клієнта і закрити провадження проти нього.
Наступне судове засідання відбудеться в середині травня.

За вироком попередньої судової інстанції, Владислава Мангера і Олексія Левіна визнали винними в замовленні та організації нападу на херсонську активістку Катю Гандзюк. Обом присудили по 10 років в'язниці. Рішення стане чинним тільки після того, як вирок розглянуть в апеляційній інстанції. Загалом захист обвинувачених подав 6 апеляційних скарг. Їх  в лютому 2024 року.

Що відомо про напад на Катерину Гандзюк ​31 липня 2018 року радницю міського голови та громадську діячку Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою. На той момент вона виконувала обов'язки керівниці справами виконавчого комітету Херсонської міськради. Гандзюк з опіками потрапила в реанімацію, вона перенесла понад 10 операцій. 4 листопада Катерина померла у київській лікарні від розриву тромбу.

Правоохоронці встановили підозрюваних в організації та виконанні нападу на Гандзюк. Це Микита Грабчук, Володимир Васянович, В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов і Сергій Торбін. Вони визнали провину та пішли на угоду зі слідством, отримавши від 3 до 6,5 років тюрми.

За даними слідства, підозрюваними співорганізаторами злочину є Ігор Павловський та Олексій Левін, а замовником — голова Херсонської облради Владислав Мангер.

Павловського у жовтні 2020 року його засудили умовно. Його визнали винним у замовчуванні фактів щодо нападу на Гандзюк. На допиті Павловський сказав, що за нападом стоять Мангер та його радник Левін, оскільки Гандзюк "забагато гавкала". 26 червня 2023 року суд оголосив їм вирок — по 10 років позбавлення волі.​