«ТУТіЗАР» у Херсоні. Тілесно орієнтований ТОТЕАТР представив виставу на Мельпомені Таврії

8 месяцев назад 0

Тілесно орієнтований ТОТЕАТР втретє взяв участь у театральному фестивалі "Мельпомена Таврії". Цьогоріч презентували херсонським глядачам виставу "ТУТіЗАР".

ТОТЕАТР  тілесно орієнтований театр приїхав з Києва, це шестеро акторів. Участь у "Мельпомені Таврії" беруть втретє. У ньому залучені непрофесійні актори, розповідає режисерка та співзасновниця  Оленка Вахрамєєва .

"Це люди, які не можуть без мистецтва, без театру, удень вони бухгалтер, доцент, викладач. А ввечері, зараз вже і вдень, вони роблять те, що люблять робити і вони вкладають душу, час", говорить режисерка. Херсон. Глядачі дивляться виставу ТОТЕАТРу, 15 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
На сцені цьогорічної Мельпомени ТОТЕАТР показує виставу "ТУТіЗАР". Щоразу це унікальна постановка і суцільна імпровізація.

"Кожен "ТУТіЗАР" унікальний, бо він один раз грається. Але він базується на якійсь темі, наприклад сьогодні ми грали тексти пісень з 1991 по 2023 роки. Актори вибирали, які їм до душі і що їм зараз хочеться",  —  говорить Оленка Вахрамєєва.

Актор театру  Євген Амадор за професією інженер телекомунікаційних систем.

"Ми всі поприносили ті пісні, які нас чіпляють. Потім сіли разом почитати і вибрали з них певну кількість, яка відгукнулася всім: яка містила в собі і лірику, і веселе, і сумне, і потужне. І як вони тут стаються — це вже абсолютна імпровізація: що народжується по ходу, те й стається", розповів актор. Херсон. Актори ТОТЕАТРу імпровізують на сцені фестивалю "Мельпомени Таврії", 15 вересня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
За його словами, брав участь у різних постановках, але атмосфера "ТУТіЗАРа" завжди неповторна.

"Нас шестеро і всі вкидують всі свої внутрішні сили, щоб знайти контакт. Це не можна описати технічно. Ми уважні, ми чуємо один одного, у нас є якісь рухові ключі. Але це технічно нічого не пояснює, бо всередині всі повідкривали свої локатори і намагаються просто відчути",  говорить Євген.

Після перегляду вистави ТУТіЗАР херсонка  Наталя Козак поділилася враженням, дуже сподобалося.

"Імпровізація була на високому рівні. Ми дуже раді, що культура повертається до нашого міста, що ці люди приїхали. Такі почуття неймовірні, така енергетика, що в мене сльози самі по собі катались", розповіла глядачка.
 
У Херсоні 14 вересня в рамках 25 театрального фестивалю "Мельпомена Таврії" на музичну платформу зібрали рок-гурти та бардів. Захід відбувся за підтримки USAID.

Також у Херсоні місцева художниця Яна Голуб'ятникова та київська поетеса Тетяна Власова у рамках фестивалю "Мельпомена Таврії" провели творчі зустрічі. Вони розповіли глядачам, які роботи написали під час війни.

Раніше херсонська волонтерка і поетеса Наталя Шушляннікова у рамках 25-ого фестивалю "Мельпомена Таврії" представила глядачам свій щоденник війни. Це третя творча зустріч для Наталі, де вона розповіла про діяльність під час окупації та презентувала свої спогади.

Також в артукритті в Херсоні учасники творчого об’єднання "Піратська бухта" Богдан Циганок та Олександр Набока у рамках 25-го театрального фестивалю Мельпомена Таврії зустрілися із глядачами. На заході вони представили п'єси "Консерва" та "Карпатський вестерн".