В окупованій Новій Каховці «відкрили» українську бібліотеку

9 месяцев назад 0

«15 серпня сталась радісна подія для всіх мешканців Нової Каховки — знову відкрилась міська бібліотека № 2, яка розміщується на перехресті вулиці Щорса і проспекту Перемоги»,  — повідомляє у Телеграм тамтешня окупаційна адміністрація.

На бібліотеку начіпляли триколорів, а гауляйтер Володимир леонтьєв разом з іншими колаборантами перерізав стрічку. Невже окупанти побудували у місті нову бібліотеку чи відремонтували стару, спитаєте? Ні те, ні інше. «Бібліотекарі підготували читальну залу, впорядкували книжковий фонд», — написала фейкова адміністрація. Іншими словами: не робили зовсім нічого. Для чого ж тоді було стрічку перерізати? Звісно, що для піару!

Навіть літературу у бібліотеку нову не завозили. «Прикрасою» «свята відкриття» стали красиво розставлені на столах томи «Української радянської енциклопедії». А на полицях можна було знайти вірші Івана Драча з ілюстраціями Тетяни Яблонської, спогади про партизанську війну в Україні під час минулої війни, альбом з репродукціями картин Миколи Пимоненка та іншу україномовну літературу.

Багато на полицях і літератури російською мовою. До повномасштабного вторгнення ніхто її з бібліотек не вилучав. Хоча російська пропаганда щоденно бреше про протилежне.

Богдан СТРАЖАК,