В ООН задокументували пограбування херсонського музею та архіву

1 месяц назад 0

Комісія дійшла висновку, що російська влада порушила міжнародне гуманітарне право щодо культурних цінностей і вчинила воєнний злочин. Зокрема, вона задокументувала два випадки в місті Херсон.

Про це в доповіді Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні.

З розслідування відомо, що починаючи з кінця жовтня 2022 року до початку листопада 2022 року окупаційна влада перемістила культурні цінності з Херсонського обласного художнього музею та архівні документи з Державного архіву Херсонської області до окупованого Криму.

Зазначається, що за оцінками співробітників обох закладів, вилучено понад 10 000 предметів з музею та 70 відсотків документів з архіву.

“Комісія не знайшла жодних ознак того, що російська влада співпрацювала з українською владою щодо передбачуваних заходів консервації, як того вимагає закон”,  – йдеться у звіті.

Крім того, 18 березня 2023 року Російська Федерація прийняла закон, який передбачає, що музейні колекції та архівні документи з територій Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей стануть частиною Музейного фонду та Архівного фонду Російської Федерації, додає Незалежна міжнародна комісія.

Україна та США спільно розслідуватимуть російські злочини проти української культурної спадщини. Цінності з Херсонського краєзнавчого музею російські окупанти вивезли 70 вантажівками. Смітсонівський Інститут у США за допомогою супутникових фотографій задокументував пограбування Херсонського художнього музею.

Фахівці Херсонського художнього музею з моменту викрадення музейної колекції не припиняють роботу з ідентифікації вкрадених окупантами творів мистецтва, вивезених до Криму. Ідентифіковано вже 91 роботу.