В ОВА розповіли, скільки сільгоспземель розмінували на правобережжі Херсонщини

3 месяца назад 0

На правобережжі Херсонщини розмінували 155 тисяч гектарів сільгоспземель. З них 90% фермери вже активно використовують для вирощування сільськогосподарських культур.

Про це під час прямого ефіру Медіаплатформи “Вгору”  виконувач обов’язків директора Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення ХОВА Дмитро Юнусов.

Він зазначив, що потенційно замінованими все ще залишаються 365 тисяч гектарів сільгоспземель.

За його словами, окрім сільгоспземель обстеження та розмінування потребують також і електромережі та газопроводи.

У 2023 році в плани входило розмінувати 208 тисяч гектарів землі на правому березі Дніпра, з них вдалося розмінувати 130 тисяч.

Дмитро Юнусов розповів, що план розмінування на 2024 рік оновили з урахуванням уже розмінованих земель. Цьогоріч планують розмінувати 243 тисячі гектарів.

На початку розмінувальних робіт працювали 10 груп саперів. Наразі штат налічує 180 груп загальною чисельністю майже 800 саперів.

“З огляду на безпекові умови, у нас зараз немає жодної громади, де не працювали б сапери”, – додав Юнусов.

За словами чиновника, за 2023 рік на мінах офіційно підірвалися 20 аграріїв: через це п’ять фермерів загинули, а 15 отримали поранення.

У 2024 році вже зафіксовано 1 випадок підриву. Дмитро Юнусов також припускає, що є й випадки незафіксованих підривів техніки.

21 грудня 2023 року, під час конференції Олександр Прокудін заявив, що Херсонська область на першому місці за кількістю саперів, залучених до розмінування території. За 2023 рік на території деокупованої Херсонщини сапери розмінували 54 населених пункти – це 160 тисяч га.

Раніше в інтерв’ю Медіаплатформі «Вгору» рятувальник Олександр Дворецький наголошував​не небезпеці самостійного розмінування і розповів, чому на розмінування Херсонської області підуть десятки років.