В Україні пропонують скасувати Господарський кодекс як рудимент

4 года назад 0

Спір між двома науковими школами — «цивілістів» і «господарників» — триває не одне десятиліття. Невдовзі він може бути вирішений одним підписом під законом.

Три адвокати та стільки ж науковців із фракції «Слуга народу» підписалися під проектом «Про внесення змін і доповнень до деяких законів України з метою вдосконалення цивільного законодавства України» (№2635). Про це повідомляє "ЗіБ".

Власне, усе вдосконалення зводиться до припинення дії Господарського кодексу, а також державних, комунальних і приватних підприємств, навчальних закладів та інших, «діяльність яких не характеризується передбачуваністю, системністю та зрозумілістю». Усі вони мають перетворитися на акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, непідприємницькі товариства та установи.

Це, за задумом авторів, привабить інвесторів і впровадить ефективні ринкові механізми контролю за об’єктами державної та комунальної власності з боку новоутворених товариств і установ. Причому майно, яке не було включено до статутного капіталу останніх, може або передаватися їм в управління, або бути пущеним з молотка. В інтересах тих самих інвесторів.

На перехід до нових організаційно-правових форм відводитиметься строк до 1.01.2021. Після чого ліквідацію проводитимуть за рішенням суду.

Імовірно, що в разі взяття на озброєння такої концепції наступним буде питання щодо доцільності існування господарських судів як окремої юрисдикції.