Відбудова будинків, тимчасовий міст, розмінування та гуманітарна допомога: ситуація в Херсонській області

3 месяца назад 0

На деокупованих територіях Херсонської області попри обстріли триває відбудова. Скільки будинків відбудували у рамках  президентської програми "Пліч-о-пліч", яка кількість родин отримала кошти на ремонт пошкодженого майна та які ще проводяться заходи для відновлення регіону,  під час брифінгу голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

За його словами, в рамках програми "Пліч-о-пліч" відбудували 1000 обʼєктів, 112 — у процесі ремонту. Компенсації за пошкоджене житло за програмою "Є-Відновлення" кошти на ремонт отримали 67 родин, також комісія сформувала сім сертифікатів на придбання нового житла на суму понад сім мільйонів гривень.

"Попри пошкодження інфраструктури 930 будинків у Херсоні з теплом. Завдяки міжнародним партнерам продовжуємо отримувати паливні матеріали для жителів сільської місцевості. Минулого тижня дрова, брикети, вугілля та фінансову допомогу на опалення отримали 1700 родин. Наразі потреба населення закрита на 98 %", — каже голова ОВА.

Як розповів посадовець, на прохання жителів Великоолександрівської громади побудували дерев’яний міст завдовжки 18 метрів і шириною шість метрів. Це, за словами Прокудіна, 9 переправа через річку Інгулець. Її звели за допомогою бюджетних коштів громади.

"У Високопільському районі відновили водопостачання у селі Новомиколаївка, в Архангельському — провели геодезичні роботи для взяття проб землі для будівництва артезіанської свердловини", — говорить очільник ОВА.

Також Прокудін розповів, що п'ять шкіл області отримали обладнання для нових цифрових навчальних центрів за підтримки Японського агентства міжнародного співробітництва. Зокрема, Херсонська, Білозерська, Великоолександрівська, Музиківська та Високопільська громади отримали генератори, найближчим часом до закладів доставлять ноутбуки, принтери, проєктори, зарядні станції, інтерактивні панелі, 3D-принтери та робототехніку. У кожному центрі одночасно зможуть працювати до 40 учнів.

"Ще один важливий напрям нашої роботи підтримка люди з інвалідністю. Для Горівської громади придбали масажні столи, меблі, бігову доріжку, ходунки, інвалідний візок та тренажери. Це стало можливим у співпраці з благодійним фондом "Моя Херсонщина". Загальна вартість обладнання становить 148 тисяч гривень. Це кошти від гранту, який ініціював "Карітас Кривий Ріг" в рамках програми "Підтримка захисту осіб з інвалідністю на деокупованих територіях", — каже Прокудін.

Також за даними голови ОВА, за тиждень на деокупованих територіях сапери обстежили понад 2000 гектарів землі, з яких 855 гектарів — сільського призначення та знищили понад 850 одиниць вибухівки.