У Херсоні МВА хоче приєднати міську стоматологічну поліклініку до дитячої: що кажуть медики

8 месяцев назад 0

Херсонська МВА хоче приєднати міську стоматологічну поліклініку до дитячої. Колектив закладу вважає — така реорганізація призведе до звільнення фахівців. З медиками поспілкувались кореспонденти Суспільного.

Про те, що міська стоматологічна поліклініка буде приєднана до дитячої стоматологічної поліклініки, яка наразі не працює, розповідає керівниця закладу  Вікторія Хмілевська.  Жінка дізналась про це на зборах до Дня Незалежності України. Розпорядження щодо ліквідації закладу від засновника, тобто міськради, не отримала. Лише згодом надійшов наказ про можливе звільнення працівників, який підписав в.о начальника міського управління охорони здоров’я Ігор Осауленко.

"Досі немає розпорядження засновника і чомусь наш очільник каже, що ніхто не буде звільнений. Хоча в наказі всі статті вказані згідно з законом про повне звільнення. Немає статті про переведення людей. Наразі нам не надали вакансії дитячої стоматполіклініки, на які посади ми можемо перевести медиків. Тому не знаємо, хто залишиться, кого буде звільнено",  — говорить Хмілевська. Херсон. Будівля міської стоматологічної поліклініки, 31 серпня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Стоматолог-хірург  Вадим Набока рішення про приєднання не розуміє. Розповідає, дитяча стоматполіклініка зараз не працює.

"Начальник МВА відповів, що це особисте його рішення. Ми хочемо якоїсь інформації, ми хочемо жити й працювати в Херсоні та допомагати людям",  — каже лікар. Херсон. Стоматологиня міської поліклініки лікує зуби одній з місцевих жителькок, 31 серпня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
У стоматполіклініці працює 55 лікарів, у тому числі й ті — хто у штаті дитячої. Медики кажуть, що заклад єдиний у місті, який надає дорослим та дітям повний спектр допомоги: терапевтичний, хірургічний, ортопедичний. Також в закладі працює рентгенолог. Лікарка-ортодонт  Людмила Дєдушинська  — одна із тих, хто працював у дитячій, а зараз — у міській стоматполіклініці.

"Працівники нашої поліклініки майже два роки не отримують заробітну плату. Ми відпрацювали, але добитися, щоб виплатили, ми не можемо. Я майже рік була в.о директора дитячої поліклініки, нічого не змогла зробити, щоб нам борг виплатили. Постійно казали, що не те написали, то немає грошей. І зараз вже менший борг нам виставляють, більш ніж на мільйон. Яким чином все це робиться — не зрозуміло",  — говорить лікарка. Херсон. Колектив міської стоматологічної поліклініки, 31 серпня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Лікарі кажуть, що хочуть, щоб колективом керувала Вікторія Хмілевська. За їхніми словами, це людина, яка була з людьми від початку в дні війни.

"Вона нам допомагала вижити в цій ситуації, а тепер її беруть і прибирають. Очільник МВА Мрочко сказав, поговорімо після війни. Але питання гостро стоїть саме зараз. Коли ми спитали, чому саме нашого керівника треба звільняти, то він сказав, що це його особисте", — кажуть лікарі.

Прокоментувати ситуацію із реорганізацією міської та дитячої стоматполіклінік у МВА Суспільному відмовили. Запропонували .
Роз'яснення ситуації, яка склалась навколо реорганізації КНП "Херсонська міська стоматологічна поліклініка" та КНП "Херсонська міська дитяча стоматологічна поліклініка", 29 серпня 2023 року Фото: скрін з сайту МВАУ статті написано, що реорганізація комунальних підприємств не призводить до звільнення чи несанкціонованого скорочення кількості працівників. Весь медичний персонал має повне право залишатися на своїх робочих місцях в оновленій структурі, ці посади їм будуть запропоновані. Реорганізація спрямована на створення єдиного стоматологічного центру для дорослих і дітей.

"Нам тут хочуть організувати центр, але ця ідея вкрадена у нашої керівниці. Стоматологічний центр нині — це і є наша поліклініка. Ми зібрали всіх лікарів, які були в місті з інших поліклінік, які зруйновані, зокрема, обласної, збанкрутілої дитячої, — вони всі тепер є членами нашого колективу",  — каже стоматологиня  Тамара Худякова.