У Херсоні реалізують проєкт «Артукриття «Незламна бібліотека»

3 месяца назад 0

У Херсоні реалізують проєкт «Артукриття «Незламна бібліотека».
Про це розповіла авторка і менеджерка проєкту, співробітниця Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара Оксана Шестакова.

«Ми на етапі закупівлі обладнання, «складаємо» цей майданчик, плануємо працювати вже десь в другій половині лютого. У серпні місяці ми побачили інформацію про прийом заявок на програму малих інфраструктурних грантів, які якраз і передбачають створення подібних майданчиків. Розробили ідею, створили проєкт, презентували його» , — розповіла Шестакова.

За її словами, близько пів мільйона гривень надійшло на реалізацію проєкту «Артукриття «Незламна бібліотека». За ці кошти закупляють обладнання та меблі. Реалізація проєкту стала можлива завдяки грантовій підтримці House of Europe.

Як каже авторка проєкту, херсонці потребують спілкування, інтелектуального дозвілля, але окрім того, вони потребують таких елементарних речей, як от «підзарядитися», коли немає світла, або, наприклад, роздрукувати документи, або їм потрібна допомога для оформлення допомоги через інтернет, щоб відсканувати документи для отримання довідки.

Тому, спираючись на досвід минулорічної важкої зими, і вирішили створити «Артукриття «Незламна бібліотека» — щоб містяни могли отримати таку допомогу.

Шестакова розповіла, що ідея проєкту виникла ще влітку минулого року, тоді планували, що його реалізація відбуватиметься на базі обласної універсальної наукової бібліотеки. Після фатального руйнування її приміщення внаслідок обстрілу у листопаді 2023 року, вирішили не відмовлятися від проєкту і завдяки бібліотечній спільноті, за підтримки військової адміністрації, знайшли приміщення в одному зі спальних районів обласного центру.

Авторка проєкту підкреслила, що, незважаючи на те, що обласна бібліотека імені Гончара «зранена», її працівники працюють — хтось у Херсоні, хтось дистанційно.  «Якщо немає будівлі — це зовсім не означає, що немає бібліотеки»,  — міркує вона.

Вона зазначила, що на локації «Незламної бібліотеки» буде і художня класика, і дитяча література, яку бібліотека отримала у минулому році. Адже на цей простір відвідуватимуть і родинами — з дітьми і поки дорослі працюватимуть в інтернеті, то малеча зможе розважитися.
Як підкреслила авторка проєкту, відвідувачі записуватимуться онлайн — з огляду на безпекові питання. Так не буде скупчення людей. Крім того, якщо йтиметься не про захід, а про індивідуальне відвідування, то завдяки онлайн реєстрації можна зрозуміти потреби людини і вже потім її запрошувати для того, щоб вона отримала конкретну послугу.

Авторка проєкту зазначає, що коли відбудують бібліотеку, то проєкт працюватиме вже у її стінах як коворкінг-центр, тут займатимуться просвітницькою діяльністю.

Як повідомляв Ук​рінформ, російська армія обстрілює Херсонську обласну універсальну наукову бібліотеку ім. Олеся Гончара.​