Українцям будуть повертати гроші за ремонт житла, зроблений власним коштом

8 месяцев назад 0

Українцям компенсують гроші за ремонт житла, який вони зробили власним коштом. Йдеться про тих громадян, чиє житло зазнало ушкоджень внаслідок війни. Компенсація затрачених коштів буде передбачена програмою єВідновлення.

Про це повідомила нардеп Олена Шуляк, яка очолює парламентський комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Виплати грошової допомоги на відновлення ушкодженого житла вже розпочаті. Поки що фінансують ремонт лише тим власникам, чиє житло не зазнало дуже великих руйнувань, і ремонт якого не коштуватиме більше ніж 200 тисяч гривень. Виплати цих коштів проходять у рамках програми єВідновлення. На сьогодні з цієї програми вже профінансовано ремонт житла понад 12 тисячам заявників. Їм уже виплачено понад 1 мільярд гривень.

Однак є немало людей, які не стали чекати державних виплат, а зробили ремонт пошкодженого житла власним коштом. Але, як згодом з'ясувалося, для відшкодування їхніх затрат немає законних підстав.

Однак цією проблемою перейнялось оточення президента. І зрештою Володимир Зеленський пообіцяв, що людям, які самотужки відремонтували пошкоджене житло, таки виплатять компенсацію за рахунок єВідновлення. Та, як з'ясувалося, треба спочатку внести зміни у відповідний закон, які дозволять таке фінансування.

"Почати виплачувати такі компенсації ми можемо тільки після внесення відповідних змін до закону №2923-IX, який регулює порядок виплати компенсацій громадянам, чиє житло було пошкоджене або зруйноване внаслідок російської агресії" , — пояснила Шуляк.
Водночас вона заявила, що програму єВідновлення вдосконалюватимуть і надалі. З цієї метою запрошують до спілкування громади, щоб вони висловлювали свої реальні потреби та зауваження до цієї програми.