Зловмисники ошукали жителів Херсонщини на 144 тисячі гривень

1 месяц назад 0

За останні кілька днів четверо жителів області стали жертвами різних шахрайських схем і втратили 144 тисячі гривень.
Про це повідомляє пресслужба поліції Херсонської області.

Мешканці Чорнобаївки зателефонувала нібито менеджер банку і повідомила, що сторонні особи намагаються зняти кошти з її рахунку, тож необхідно переказати гроші на спеціально створений банком новий рахунок. Жінка виконала вказівки, переказавши на надісланий їй номер рахунку 48 тисяч гривень. Потім подзвонила за телефоном свого банку і дізналася, що співробітники банку їй не дзвонили, а гроші вона переказала шахрайці.
Якщо вам телефонують нібито з банку і повідомляють про проблеми з рахунком, необхідність оформити новий, про стороннє втручання у ваш особистий кабінет, одразу кладіть слухавку і самі дзвоніть до банку за номером, що зазначений на звороті вашої платіжної картки. За жодних обставин не переказуйте кошти на будь-які інші рахунки, які вам нав’язують псевдо банківські працівники.
Жительки Херсона та Киселівки намагалися оформити грошову допомогу. Для цього жінки перейшли за невідомими посиланнями, які знайшли у соцмережах. Обидві ввели дані банківських карток, після чого з їх рахунків зникло 23 тисячі та 33 тисячі гривень. Згодом одна із заявниць дізналася, що її карткою розраховувалися у двох магазинах.
Ніколи не переходьте за сумнівними посиланнями, які обіцяють за кілька хвилин оформити грошову допомогу. Ні в якому разі не вводьте дані своїх банківських карток, адже тоді шахраї отримують доступ до вашого банківського рахунку та кредитного ліміту. Про усі виплати дізнавайтеся лише на офіційних ресурсах. Самі телефонуйте до організацій, які пропонують допомогу, щоб дізнатися умови її отримання.
Під час спроби придбати автомобіль у невідомого продавця херсонець втратив 40 тисяч гривень. Повідомлення про продаж автівки заявник знайшов на платформі онлайн-оголошень. Під час переписки з продавцем той зажадав завдаток у сумі 40 тисяч гривень, адже машину треба було привезти з-за кордону. 
Щоб розсіяти підозри покупця, продавець надіслав йому копію свого паспорта. Після чого заявник перерахував гроші й чекав на дзвінок від продавця. Натомість повідомлення з сайту зникло, а продавець перестав відповідати на дзвінки й повідомлення.
Ніколи не давайте завдаток за товар, якщо не впевнені у надійності продавця. При купівлі автомобіля вимагайте у його власника особистої зустрічі, щоб ви могли самі перевірити технічний стан автівки та документацію. Кошти за транспортний засіб передавайте лише після позитивного висновку експерта, який має перевірити номери кузова та агрегатів. Якщо купуєте товар онлайн, обов’язково зберігайте всі докази, що підтверджують зв’язок із продавцем: переписку щодо деталей замовлення, номер телефону, скріншот сторінки сайту з обраним вами товаром, електронну квитанцію про оплату. Захиститись від шахрайських схем допоможе ваша пильність та обачливість.
За усіма фактами слідчі розпочали провадження за ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство».