Французька компанія працює над розробкою Плану сталої міської мобільності Херсона

3 года назад 0

26 серпня представники французької компанії «Egis» презентували робочій групі результати опитування мешканців Херсона щодо їхньої транспортної поведінки, огляд проблематики розвитку транспорту Херсона.

Керівником робочої групи є в.о. заступника міського голови Херсона Юрій Стельмашенко.

З 2020 року Робоча група працює над розробкою транспортної моделі міста та Плану сталої міської мобільності (ПСММ) спільно з французькою компанією «Egis» за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

За словами експерта проєкту Ігоря Могили, протягом червня 2021 року проводилось опитування мешканців Херсонської міської територіальної громади старших 15 років. В анкеті респонденти мали відповісти на 60 питань. Також думки щодо стану транспортної інфраструктури в громаді збирали під час засідань фокус-груп.

Отже, результати показали, що 45% мешканців користуються громадським транспортом. Найпопулярнішим способом дістатись до роботи виявився тролейбус.

Уранішній час пік припадає з 7 до 8 ранку. А от ввечері жителі громади починають добиратись додому з 15 години і аж до 22. Середня тривалість поїздки склала 20 хвилин.

– В анкеті ми поставили питання «за яких умов люди будуть частіше користуватись громадським транспортом?» Відповіді майже у всіх були однакові. Люди хочуть, аби транспорт їздив частіше, та оновився рухомий склад. – зазначив експерт.

Із повними результатами опитування можна ознайомитись тут, а також за посиланням.

У вересні 2021 року експерти компанії розпочинають дослідження пасажиропотоку у громадському транспорті. Остаточний варіант проєкту Плану має бути готовий у грудні-січні.

Презентація громадськості результатів опитування мешканців Херсона щодо їхньої транспортної поведінки відбудеться 26 серпня о 18:00 – 19:30. Місце проведення – Urban CAD, вул. Іллюши Кулика, 26.

План сталої міської мобільності – це стратегічний план, створений для задоволення потреб у пересуванні (мобільності) людей та бізнесу у містах і навколо них, задля досягнення вищого рівня життя. Важливим у ПСММ є залучення громадськості до процесу розробки, аби врахувати потреби усіх категорій мешканців.

Розробка ПСММ Херсона відбувається за рахунок 150 тис. євро грантових коштів, залучених містом в 2020 році. Компанія «Egis» була обрана в результаті проведення конкурсу серед 6 компаній, попередньо відібраних Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), з Великобританії, Франції, Німеччини, Греції та Ізраїлю.

В Україні Плани сталої міської мобільності уже розроблені та частково затверджені у Львові, Житомирі, Полтаві, Миколаєві, Ще кілька міст розробляють такі плани зараз, серед яких Херсон і Харків.