У Херсоні епідемія ВІЛ-інфекції загальмована

2 года назад 0

Епідемія ВІЛ-інфекції у Херсоні ще не призупинена, але загальмована. Про це  з посиланням на управління охорони здоров’я міської ради повідомляє прес-служба Херсонської міськради.

Отже повідомляється, що системно знизити захворюваність та смертність у зв’язку з ВІЛ вдалось через реалізацію спільних з громадськими організаціями масштабних профілактичних програм серед ключових груп населення, створення умов для вільного доступу населення до тестування на ВІЛ та, що найголовніше, забезпечення доступу до АРТ усім, хто її потребує.

Успішне впровадження заходів з профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини забезпечило суттєвий прогрес у досягненні цілі щодо ліквідації випадків ВІЛ серед дітей. Система профілактики, як складова програми репродуктивного здоров’я населення, була інтегрована в службу медичної допомоги матерям і дітям. Цільовий програмний підхід до надання послуг вагітним жінкам та народженим ними дітям дозволив звести ризик інфікування дітей до мінімуму.
Стратегія децентралізації ВІЛ-послуг максимально спростила доступ до АРТ. За 10 років кількість людей, які отримують АРТ, зросла з 20 до 130 тисяч.

У місті склалася цілісна система роботи у сфері протидії ВІЛ/СНІДу в рамках єдиного медичного простору:

За повідомленням Херсонського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом на 1 жовтня 2021, у м. Херсоні на обліку знаходилося 1575 ВІЛ-інфікованих (406,1 на 100 тис.населення), що на 10,9 % вище минулого року. Серед них 61 дитина та 346 хворих на СНІД – кінцеву стадію інфекції.

За рік серед мешканців міста виявлено 169 ВІЛ – інфікованих осіб за результатами обстеження та 53 прибулих з інших міст.
За 9 місяців 2021 року в області виявлено всього 389 осіб з позитивним результатом, з них 101 особа методом ІФА та 288 осіб швидкими тестами.

Всього в міських закладах охорони здоров’я (ЗОЗ) пройшли консультування та тестування на ВІЛ 10916 осіб (на рівні минулого року).

Проведення дотестового консультування здійснювалося з дотриманням усіх нормативних вимог (реєстрація у медичній документації, отримання інформованої згоди т.і.). Виявляємість ВІЛ+ в закладах охорони здоров’я міста склала – 0,9%.
Станом на 1 жовтня 2021р. АРТ отримували 1662 ВІЛ-інфікованих мешканців міста (КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім. О.С. Лучанського» – 386, КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім. А. і О. Тропіних» – 435, КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім Є.Є. Карабелеша» – 841). У світі з 37 млн інфікованих лікуються 18,2 млн. (49,1%). По Україні цей показник не визначений.

Ефективність АРТ можна оцінити за показником смертності від СНІДу. За підсумками 9 місяців 2021 року смертність від СНІДу в місті на низькому рівні й склала 1,6 випадку на 100 тис. населення.