Профспілка освітян Херсонщини звернулась з листом до Юрія Ромаскевича

3 года назад 0

24 липня під час прес-конференції Головний державний санітарний лікар Херсонської області Юрій Ромаскевич розповів про те, що у школах Херсонщини, де до початку навчального року 2021-2022 не будуть вакциновані 80-90 % вчителів, навчальний рік може не початися.

«Я кажу: якщо не буде 80-90% працівників закладів освіти щеплено до першого вересня, перше вересня в цих закладах не настане. Я це кажу відверто», – заявив Юрій Ромаскевич і припустив, що такі школи до вирішення проблеми проводитимуть навчальний процес у дистанційному форматі.
Херсонська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України направила лист головному санітарному лікареві Херсонської області з проханням пояснити законність такої заяви.

У листі вказано, що «Херсонська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України, в межах своїх повноважень, сприяє організації проведення вакцинації профспілкового активу, доводить інформацію з офіційних джерел з цих питань до відома членів Профспілки працівників сфери освіти, що, сподіваємось, сприятиме початку освітнього процесу в очному форматі. Вакцинація освітян свідчить про високу відповідальність освітян Херсонщини до роботи в умовах поширення коронавірусу». Однак разом з тим, освітяни впевнені, що вакцинація – це добровільна справа.

І прохають пана Ромаскевича не порушувати їхнє трудове законодавство. А саме: «Вважаємо недопустимим порушувати трудове законодавство, а саме ст. 79 КЗпП і ст. 12 Закону від 15.11.96 р. № 504/96 – ВР «Про відпустки» (далі – Закон № 504) відкликати з відпусток, попереджати про затримку початку нового навчального року, ігнорувати добровільність проведення вакцинації, до законодавчо прийнятих документів». Повний текст можна переглянути за посиланням.

Останнього слова у цій суперечці ще не було, але перше вересня не за горами. І, певно, цього разу, освітян змусять поступитися правами та свободами. Адже наразі слово медиків набагато вагоміше…