Супрун розповіла, як побороти відчуття «засихання»

5 лет назад 0

Коли людина проводить багато часу в закритому приміщенні, в неї можуть з'явитися неприємні симптоми, такі як дискомфорт в носі та його закладеність, втома очей та порушення сну.

Це може бути пов'язано з недостатньою зволоженістю у повітрі та зневодненням організму, — про це в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала на сторінці у Facebook.

"Відчуття, що ви буквально "засихаєте", може бути не лише влітку. В холодну пору року, коли ми багато часу проводимо в закритому приміщенні, в абсолютно здорової людини можуть з'явитися неприємні симптоми", – пише вона.

За її словами, серед них:

— З'являється відчуття дискомфорту в носі, може відчуватися його закладеність.

— Більше втомлюються та болять очі.

— Порушується сон. Особливо в маленьких дітей, в яких пересушене повітря може викликати симптоми, схожі на застуду – нежить, чхання та кашель.

"Крім того, частинки бруду та пилу довше зависають у повітрі, тому можуть бути додатковими подразниками та носіями бактерій і вірусів", – підкреслила медик.

Вона наголошує, що дуже важливо дбати про власний водний баланс та оптимальну вологість у приміщенні.

"Достатня кількість води щодня допомагає подолати хронічну втому, стрес, покращує роботу мозку та всього організму. Стосовно вологості у приміщенні – її можна підтримувати в різний спосіб. Найзручнішим та найпопулярнішим методом є використання спеціальних пристроїв – зволожувачів", – зазначає чиновниця.

Для того аби визначити, чи потрібно зволожувати приміщення, в якому ви перебуваєте, Супрун радить скористатися гігрометром.

Бажаною відносною вологістю, за словами Супрун, в приміщенні є 40-60%. При вищих значеннях може зростати ризик розвитку грибків, при нижчій – розвиваються перелічені вище симптоми.

Та якщо вирішили поставити зволожувач – обирайте той, який легко очищувати. Бо якщо нехтувати правилами експлуатації, можуть виникнути досить серйозні проблеми:

Бруду та мікробам легше потрапити у легені.Якщо не очищувати зволожувач, це може стати причиною виникнення ряду проблем з диханням, зокрема запалення та появи симптомів, схожих на застуду.Згідно з рекомендаціями, це варто робити щонайменше кожні три дні, втім за можливості краще щодня.Жорстка вода може бути джерелом мінерального пилу.

У зволожувачах накопичується та далі поширюється в повітря мінеральний осад із води, яку ми туди наливаємо. Він також може уражувати дихальну систему та спричинювати серйозні проблеми, особливо у немовлят та дітей. Також при тривалому використанні зволожувача навіть на поверхнях у приміщенні може з'являтися білуватий наліт.

Тому наливати у зволожувач потрібно лише чисту, бажано, дистильовану воду.

Додаткові дезінфекційні засоби та ароматичні речовини підвищують ризик алергій.Це особливо актуально для ультразвукових зволожувачів, адже у них рідина розбивається на нанорозмірні частинки, які проникають глибоко у легені. До того ж вони не тільки можуть підвищувати ризик виникнення алергії, а й мати більш серйозні наслідки. До прикладу, саме дезінфектанти у зволожувачах стали причиною кількох десятків випадків уражень легень зі смертельними наслідками.

Супрун наголошує, що варто ретельно дотримуватися інструкції при експлуатації зволожувача повітря, регулярно його очищуйте, використовуйте дистильовану воду без додавання сторонніх дезінфекційних засобів чи ароматичних речовин.

"Не тільки низька вологість в приміщенні може бути причиною відчуття сухості та подразнення. Це може бути викликано також пиловим або хімічним забрудненням повітря, зниженою концентрацією кисню, та навіть, побічною дією ліків. У будь-якому випадку, розкажіть про те, що турбує, вашому сімейному лікарю за першої нагоди.А загалом – пийте достатньо води, частіше робіть вологе прибирання, провітрюйте приміщення та заводьте кімнатні рослини. Це зробить ваше перебування в приміщенні взимку комфортнішим та безпечнішим", – резюмувала Супрун.