НБУ вирішив змінити правила обміну пошкоджених купюр

1 месяц назад 0

НБУ вирішив змінити правила обміну ушкоджених купюр. Це питання було виставлено для громадського обговорення. Очікуються поправки до Правил визначення платіжних ознак та обміну банкнот та монет. Зауваження та пропозиції до проєкту постанови приймають до 29 березня включно.

У пресслужбі Нацбанку повідомили, що зміни викликані необхідністю приведення окремих вимог Правил у відповідність до норм закону "Про Національний банк України", які набули чинності 1 січня 2024 року.

Передбачено:

  • спростити порядок обміну НБУ купюр, які втратили платіжні ознаки внаслідок катастрофи, пожежі, стихії або нещасного випадку, а також через побутове пошкодження;
  • уточнити вимоги до дій з купюрами, пошкодженими під час ЧР, — Нацбанк повинен змінювати банкноти за підсумками досліджень — за рішенням суду.

Регулятор зобов'язав уповноважені банки приймати у громадян сильно пошкоджені гривневі купюри.

Начальник управління організації виготовлення та захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ Валерій Строчков зазначив, що для відшкодування вартості пошкоджених грошей потрібно, щоби збереглося не менше 55% від площі банкноти.

Вказано, що за інструкцією НБУ від заявника потрібна довідка про інцидент, який призвів до псування готівки. Проте в окремих ситуаціях достатньо заяви з описом обставин пошкодження банкнот.

Сильно пошкоджені купюри внаслідок пожежі слід передати на дослідження для відшкодування збитків – усієї суми.

Можна звертатися до обласних підрозділів грошового обігу Нацбанку, які працюють у Києві, а також на Львівщині, Дніпропетровщині, Хмельниччині, Одещині та Харківщині. В інших регіонах слід звертатися до уповноважених банків — ПриватБанку, Ощадбанку, ПУМБ або Райффайзен банку.