Пішла з життя художниця-наївістка та Почесна громадянка Херсона Олена Рибальченко

7 месяцев назад 0

У віці 94 років померла художниця-наївістка та Почесна громадянка Херсона Олена Рибальченко. 

Про це повідомив голова МВА Роман Мрочко. 

Мисткиня народилася 1928 року у Павлограді Дніпропетровської області. Пережила Голодомор, Другу світову війну та окупацію Херсона армією РФ.

У творчому доробку художниці понад 1 000 робіт на різну тематику. Її твори не раз були представлені на Всеукраїнських виставках. І вона, завдяки громадськості, змогла отримати звання Почесної громадянки Херсона .

"Громадські організації добилися того, щоб їй дали це звання і подавали її на почесну громадянку. Наша громадська організація, Центр культурного розвитку “Тотем”, подавала її на це звання. Це рідкісний випадок, коли художниця наївного мистецтва за життя отримала таке визнання.” – розповіла журналістам “Вгору” керівниця Центру культурного розвитку «Тотем» Олена Афанасьєва.

Олена Рибальченко подарувала 112 картин Херсонському обласному художньому музею ім. О. Шовкуненка. А сотню робіт художниця передала краєзнавчому музею Павлограда.

Нагадаємо, що в тимчасово окупованих Олешках через російський теракт на Каховській ГЕС постраждав будинок іншої представниці наївного мистецтва – Поліни Райко. Зруйновано до 40% фресок.  

Знищення будинку Поліни Райко – лише один випадок із низки злочинів, скоєних росіянами на Херсонщині, і він задокументований. Американські дослідники за допомогою супутникових фотографій зафіксували і затоплення будинку української художниці Поліни Райко в окупованих Олешках, і мародерство росіян у Херсонському художньому музеї.