Удвічі більше опадів, ніж століття тому: як змінюється клімат у Херсонській області

8 месяцев назад 0

Зараз випадає практично вдвічі більше опадів, ніж 100 років тому на території Херсонської області. Через це спека може відчуватися людиною ще сильніше.

Про це та про зміни клімату розповів начальник Херсонського обласного центру гідрометеорології Юрій Кіріяк у прямому ефірі Медіаплатформи “Вгору”.

“Зараз випадає 400-450 міліметрів опадів. А в нас є історичні дані, коли випадало 152 міліметри за рік, випадало 190, 240”, — говорить спеціаліст.

За його словами, втрата системи зрощення, такої як Каховське водосховище, також відобразиться на кліматі.

“Ми робили дослідження, після того, як побудували Каховську ГЕС і запустили всю систему зрощення, кількість опадів у нас значно зросла. Ми порівнювали з Харківською областю, і в нас був певний ріст кількості опадів. Я не скажу, що це саме через Каховське водосховище, але певний вплив є”.

Після підриву росіянами ГЕС із Каховського водосховища втратилося 19 кубічних кілометрів води. Юрій Кіріяк наводить приклад, що зрошувальна система у 2021  році на території області спожила 1,1 кубічного кілометра води.

“Тобто цією водою ми, умовно кажучи, могли б ще 19 років поливати наші землі. І це, звичайно, значний вплив на довкілля”.

Вплив на клімат інтенсивних боїв, вибухів неможливо зараз достеменно спрогнозувати. Це питання ще будуть досліджувати впродовж 10-15 років, стверджує начальник центру гідрометеорології, адже всі повітряні маси Землі постійно переміщаються. Однак, запевняє він, зміни в кліматі внаслідок війни обов’язково будуть разом зі змінами від зникнення Каховського водосховища.

“Ми досліджували, що у 2012 році сума ефективних температур, тобто температур понад 15 градусів, на 60% перевищувала норму. Вибачте за таке порівняння: наша сковорідочка-Земля нагрілася у 2012 році на понад 60%”, — також розповідає спеціаліст.

За його словами, хоча зараз немає таких рекордів, як після температурного піка у 2010-2012 роках, але метеорологічна зима не наступає вже третій рік.

Раніше у прямому ефірі “Вгору” доцент кафедри ботаніки та захисту рослин Херсонського державного аграрно-економічного університету Іван Мринський говорив, що затоплення Херсонщини сприяла розвитку хвороб рослин. Зокрема, зміни клімату сприяють появі нових шкідників. Наприклад, жовто-буро мармуровий клоп, біла цикадка, малиновий кліщ, західний квітковий трипс, каштанова мінуюча міль.