Колаборантам-поліцаям у Новій Каховці окупанти доручали лише «дрібні» справи, але вони могли знущатися над будь-якими полоненими – Юрій Армаш

7 месяцев назад 0

Місцеві колаборанти, які влаштувалися поліцаями в Новій Каховці на Херсонщині окупанти доручали лише «дрібні» справи і частину цивільних бранців. Натомість викраденими підприємцями, посадовими особами і військовополоненими займалися представники ФСБ РФ. Водночас колаборантам була дана можливість знущатися над будь-якими полоненими. 

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань , який з 4 квітня по 19 серпня 2022 року перебував у полоні в будівлі поліції в Новій Каховці і мав можливість побачити зсередини як діє створений окупантами механізм терору.

За його словами, штат окупаційної поліції в Новій Каховці в 2022 року був розрахований приблизно на 50 посадових осіб. Проте фактично там тоді працювало 15-18 місцевих колаборантів. Чимало поліцаїв не витримували більше одного дня і більше до «роботи» не повертались.
Російські окупанти доручали колаборантам лише цивільних полонених, але не всіх.

«Приміром, викраденими підприємцями займалися ФСБшники, бо мали з того свій зиск. Я чув, що від багатьох підприємців, які сиділи в Новій Каховці росіяни вимагали великі гроші. Місцеві ж колаборанти займалися більш «дрібними» справами і всіляким благоустроєм: щось там фарбували, білили бордюри, виводили полонених на роботи і на прогулянки, передавали їм передачі. Більш конкретних завдань у них не було. На постах вони не стояли, лише чергували в самому відділку по двоє на добу», – розповів Юрій Армаш.

На себе ФСБшники брали також справи незаконно позбавлених волі посадових осіб і військовополонених. 

За спостереженнями Юрія Армаша, в окупаційному поліцейському відділку Нової Каховки всі підпорядковувалися ФСБ РФ: і росгвардійці, і солдати, і місцеві поліцаї-колаборанти. Але вже серед них була своя ієрархія. Приміром, колаборанти підпорядковувалися Росгвардії, а та в свою чергу – ФСБ.

«Водночас наші колаборанти могли собі дозволити спуститися до якоїсь камери, витягнути будь-яку людину, прикувати її і знущатися стільки, скільки заманеться. За цим же ніяк не простежиш. Росіяни сварили за це «поліцейських», публічно давали їм ляпаса або принижували перед іншими. Але це мало на них діяло», – сказав Юрій Армаш.

Він додав, що найжорстокішими в цій катівні були буряти, які потрапили до Нової Каховки під час однієї з ротацій.