Під Каланчаком на Херсонщині окупанти пропонують побудувати чергове нове містечко – цим опікується Аслан Арсанукаєв з ФСБ

2 недели назад 0

На тимчасово окупованій Херсонщині російські загарбники надумали побудувати чергове нове містечко – цього разу між Каланчаком і курортними Хорлами у Скадовському районі. За їхніми планами, воно має складатися з багатоповерхівок і котеджних кварталів, лікарні і навіть супермаркету з кінотеатром. Опікується подібними проєктами 57-річний уродженець Грозного Аслан Арсанукаєв, колишній заступник голови окупаційної адміністрації Херсонщини і представник ФСБ РФ.

Про це з посиланням на власні джерела повідомляє .

За інформацією окупантів, вони розробили «інвестиційний проєкт» будівництва комплексу багатоповерхових будинків, котеджного селища, лікарні, дитсадка, спорткомплексу, торгового центру з кінотеатром і «інших об’єктів соціальної інфраструктури».

Це містечко вони пропонують збудувати між селами Вербове, Максима Горького і селищем Роздольне в Каланчацькій громаді Скадовського району. Для цього вони просять у місцевої окупаційної влади виділити земельну ділянку між вказаними населеними пунктами площею не менше 500 гектарів.

Опікується цим питанням 57-річний Аслан Арсанукаєв, який до кінця 2022 року був заступником голови окупаційної адміністрації Херсонської області «з питань капітального будівництва, ЖКГ, транспорту та природних ресурсів». Цю посаду він тоді втратив, але повернувшись до Москви, вочевидь, залишив свій вплив на гауляйтера Херсонщини Володимира Сальдо.За даними ЦЖР, народився  Арсанукаєв Аслан Єрагійович 4 січня 1967 року в столиці тодішньої совєтської Чечено-Інгушської автономної республіки – місті Грозному. З 2003 по 2009 роки він був радником керівника представництва ФСБ РФ в Україні, де відповідав за взаємодію з дипломатичними корпусами і місцевими органами державної влади, а також координував діяльність російських структур з економічної взаємодії.

З 2009 по 2014 роки Арсанукаєв був старшим радником голови правління дочірнього банку АТ «Сбербанк России» в Україні. В 2014 році він отримав посаду заступника голови правління російської некомерційної організації «Военно-спортивный фонд», яка просуває в РФ норми ГТО («Готов к труду и обороне»). Цей фонд зареєстрований на Луб’янці в Москві, а головою його опікунської ради є Віктор Комогоров, генерал-полковник ФСБ РФ.

В 2016 році Аслан Арсанукаєв працював віце-президентом з безпеки АТ «КБ «Росэнергобанк». У 2017 році – заступником генерального директора з безпеки ТОВ «Арсеналъ групп». З 2017 по 2019 роки – радником генерального директора з безпеки російської державної корпорації «Россети» ПАТ «Кубаньэнерго».

З 2019 по 2021 роки Арсанукаєв був радником генерального директора з питань взаємодії з силовими структурами і державними органами влади державної корпорації «Роскосмос», після чого опинився на окупованій Херсонщині.

За даними з російських джерел, у нульових роках  яке випускало китайські автомобілі в Україні. Однак, за інформацією з YouControl, чоловік на ім’я Арсанукаєв Аслан Єрагійович був в Україні керівником одного лише дочірнього підприємства «Авек-Сонора К», зареєстрованим у Києві, на вулиці Інститутській, 16, кв. 4. Підприємство надавало транспортні послуги і було ліквідовано у 2009 році після визнання його банкрутом.

Це далеко не перший проєкт окупантів з грандіозного будівництва в Херсонській області.

У 2022 році, після звільнення ЗСУ Херсона і втечі окупаційного уряду в Генічеськ, гауляйтер ТОТ Херсонщини Володимир Сальдо заговорив про намір побудувати , на узбережжі Азовського моря. Тут нібито розробили «план відновлення» курортної зони, що мала б стати «стрибком у майбутнє». Сальдо обіцяв навіть обігнати «відбудову» зруйнованого росіянами Маріуполя. Однак жодних доказів початку будівництва якихось нових великих об’єктів на пісках Арабатки росіяни досі не надали.

А нещодавно окупанти заявили про намір  і відродити там міжнародний музичний фестиваль «Таврійські ігри», який проходив традиційно в Каховці і зрідка в Києві.

На фото зверху: ділянка у Каланчакській громаді, де окупанти пропонують збудувати нове містечко та Аслан Арсанукаєв, який курує проєкт від ФСБ. Колаж: investigator.org.ua