«Юнармія», репресії та депортація за непокору: ворог посилює тиск на населення окупованої Херсонщини

6 месяцев назад 0

На тимчасово окупованих територіях ворог примусово записує українських дітей в так звані загони “юнармії”, посилює войовничу пропаганду серед дітей і молоді та усіляко намагається паспортизувати до січня 2024 року максимальну кількість населення.

Про це під час брифінгу у  розповіла правозахисниця Ірина Чаура.

“В  усіх школах на тимчасово окупованих Херсонській і Запорізькій областях школярам роздають анкети на вступ до “юнармії”, які вони мусять обов’язково заповнити. А військова кафедра Луганського державного університету імені  Даля підписала угоду з “юнармією”, згідно якої представники так званого руху будуть навчати студентів. Варто зазначити, що “Юнармія” відкрито заявляє, що основною задачею їхнього так званого “руху” є підготовка дітей до війни. Це означає, що з досягненням повноліття такі підлітки стають першими в чергу на призов до армії рф” , – зазначила правозахисниця.

Крім того, до 1 січня 2024 року окупанти хочуть, щоб всі українці стали громадянами рф, для того всі мають отримати російські паспорти або оформити патент чи дозвіл на роботу. 

“В іншому випадку роботодавець, у якого працює громадянин України, підпадає під російські санкції. Це може бути накладання адміністративного штрафу: наприклад, на юридичних осіб  – до 800 тисяч рублів чи адміністративне призупинення діяльності терміном до 90 діб”, – розповіла Ірина Чаура.

Правозахисниця підкреслила, що влада рф погрожує депортацією місцевих  жителів тимчасово окупованих територій України за відмову співпрацювати з ними.  

Раніше «Гривна» повідомляла, що тиск на українців на тимчасово окупованій частині Херсонщині щодня посилюється. Для примусової паспортизації використовуються усі можливі злочини — від катування та погроз, до прийняття урядом рф указів та постанов, що обмежують права людей.

Фото ілюстративне.