ЗСУ утримують плацдарм на лівобережжі Дніпра в Херсонській області — карта війни за 11 січня

4 месяца назад 0

Ілюстративний скріншот: uatv.ua
56 бойових зіткнень відбулося на фронті за добу. Про це повідомляє у вечірньому зведенні Генеральний штаб Збройних сил України (ЗСУ), інформує .

Українські військові продовжують знищувати позиції й техніку росіян на лінії фронту. Армія РФ без успіху намагалася штурмувати на Лиманському та Авдіївському напрямках. Російські окупанти обстрілювали з артилерії та мінометів Авдіївку, Водяне та Первомайське Донецької області.

“Ми не говоримо про наступ сьогодні на Харків, але те, що є певні загрози для Куп’янська — це так. Але, на мій погляд, ворог сьогодні більше імітує бурхливу діяльність, тому що Авдіївка — це номер один”, — сказав речник Української добровольчої армії “Південь” Сергій Братчук.
На Південному напрямку військові Сил спеціальних операцій виявили замасковані самохідну гаубицю 2С19 “Мста-С” і реактивну систему залпового вогню (РСЗВ) “Торнадо-Г” армії РФ. Унаслідок вогневого ураження “Мста-С” знищено, “Торнадо-Г” пошкоджено і вона не підлягає відновленню, повідомили в ЗСУ.

Сили оборони України утримують плацдарм на лівобережжі Дніпра в Херсонській області. Російські окупанти намагаються повернути втрачені позиції, але ЗСУ продовжують завдавати їм вогневої поразки.

“Лівий берег — це кістка в горлі російського агресора, яка не дає змоги ні розвивати свої наступальні дії та сковує сили угруповання “Днепр” російської окупаційної армії, яка знаходиться на тимчасово окупованій території Херсонської області”, — додав Братчук.
Тим часом у мережі опублікували супутниковий знімок нещодавнього зруйнованого військового об’єкта в тимчасово окупованому Криму. Імовірно, йдеться про серію повітряних атак на Крим 4 січня. Тоді представники ЗСУ та української розвідки заявляли про ураження російської техніки на аеродромі в Саках. Зокрема, за даними Головного управління розвідки Міністерства оборони України, там було знищено радіолокаційну станцію РФ.

“Не тільки оборонна зброя має бути в нас, а й наступальна в тому числі. Подивімося на приклад нашого тимчасово окупованого Криму. Удари на випередження, удари по логістиці, по командних пунктах, по управлінню, по системах протиповітряної оборони. Де опинився сьогодні, наприклад, російський Чорноморський флот”, — сказав Братчук.
Військові кораблі Росії будуть законними цілями для України, де б вони не були, стверджують в українських Військово-морських силах.

“Для нас законна мета — будь-який корабель, який несе Андріївський прапор Військово-морського флоту Росії. Де б він не був у будь-якому місці світового океану. Севастополь — це головна база, яка повністю задовольняє утримання флоту, ремонтну базу, це кілька ремонтних заводів, а ще аеродроми, і той же “Бельбек”, і “Кача”. Це, за великим рахунком, одна з причин, чому вони в Криму опинилися у 2014 році. Тому що без Севастополя тримати Чорноморський флот у Чорному морі вони б не змогли”, — пояснив командувач Військово-морських сил України, віцеадмірал Олексій Неїжпапа.
Загальні втрати армії РФ із 24 лютого 2022 року становлять 367 620 військових. За добу було ліквідовано ще 830 російських окупантів. Також Сили оборони знищили 12 танків, 22 бойові броньовані машини, 15 артилерійських систем, 2 системи протиповітряної оборони (ППО) і РСЗВ. Українські військові збили ракету, знищили 22 одиниці автомобільної та спеціальної техніки, а також цистерни з паливом.