Херсонський напрямок російські окупанти не поспішають оголювати, все частіше застосовують дрони, — Гуменюк

8 месяцев назад 0

Наталія Гуменюк. Скріншот: uatv.uaНа Херсонщині російські окупанти перебувають не в абсолютно глухій обороні, бо вони розуміють, що розгорнуті ними спостережні пости, наприклад, на островах, потребують поновлення сил, бо українські захисники ведуть контрбатарейну роботу та знищують їхні потужності та розташування. Про це сьогодні, 17 вересня, в ефірі телеканалу  повідомила начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони України “Південь” Наталія Гуменюк.
“Практично в кожному зведенні в нас фігурує знищення або спостережного пункту, або польового пункту боєпостачання, або пункту управління безпілотними літальними апаратами. І це все вкладається в загальну картину того самого контрнаступу, який усі очікують побачити в розгорнутому шоу-варіанті. Насправді це кропітка робота кожного дня. І знищення цих потужностей вимагає їх відновлення. Тому ворог скеровує річкою на віджатих у місцевого населення плавзасобах диверсійно-розвідувальні групи та логістичні групи, які намагаються підвести боєприпаси, навіть продукти, бронежилети, каски, яких теж не вистачає тим, кого відправляють на ці передові позиції. Ми продовжуємо їх знищувати, і практично в кожному зведенні в нас звіт за добу фігурує 1-3-5 човнів, таких переобладнаних плавзасобів, які ворог використовує”,  — розповіла вона.
За словами Гуменюк, російські окупанти постійно змінюють свою концентрацію.

“Ми фіксуємо постійні маневри силами і засобами. З Херсонського напрямку перерозподіляються сили і засоби на Запорізький напрямок, там, де дійсно дуже гаряче і окупантів серйозно припікає наша робота. Але й Херсонський напрямок вони не поспішають оголювати, тому що контрбатарейна робота, яка відбувається з нашого боку, з правого берега, дуже сильно їх знесилює. П’ять великокаліберних гармат за цю бойову добу — це дуже великий результат, тому що якраз саме цими видами озброєння вони били по Херсону” , — сказала начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони України “Південь”.
Також зараз росіян дуже серйозно перепрофільовує їхнє військово-політичне керівництво на використання тактичної авіації, там, де вони застосовують керовані авіабомби. Переважно Бериславський район.

“І використання FPV дронів, які вони намагаються застосовувати по всій лінії взаємодії, по всій лінії зіткнення, оскільки це як альтернатива тій артилерії, яку ми вибиваємо з позицій. Дрони можуть діяти на більшій відстані. Тому, відсуваючи позиції сил окупаційних військ, ми розуміємо небезпеку і загрозу, яка перепрофілюється на повітряний простір”, — додала Гуменюк.
Вона зазначила, що ЗС РФ дедалі частіше застосовують дрони.

“І ми бачимо це і по протидії з напрямків Кінбурнської коси, наприклад. Там, де ми практично знищили всі вогневі позиції ворога на самому півострові. Вони намагаються зараз запускати саме дрони з вражальними елементами, оскільки тримати під контролем від них вимагають, а сил і засобів їм не вистачає”, — резюмувала Наталія Гуменюк.​Як повідомлялося раніше, ко​нтрнаступ України триває і приносить результати. Сьогодні, 17 вересня, вдалося звільнити ще одне село на Донбасі. Кліщіївка Донецької області повністю зачищена від росіян. Про це повідомив командувач Сухопутних військ Збройних сил України (ЗСУ) Олександр Сирський. Населений пункт вдалося звільнити силами кількох штурмових бригад.