Житель Нової Каховки Леонід Кондрацький з жовтня 2022 року перебуває в російському полоні

4 недели назад 0

Леонід Кондрацький — ветеран війни та начальник муніципальної охорони з Нової Каховки. Після початку повномасштабної вторгнення й окупації міста росіяни тричі викрадали чоловіка. Уперше його забрали наприкінці лютого 2022-го й утримували впродовж десять днів: спершу прикутим кайданками до батареї в приміщенні Новокаховської міської ради, а згодом перевезли до Херсона.

Як Медійна ініціатива за права людини, на початку квітня того ж року загарбники ввірвалися з незаконним обшуком до родини Леоніда, коли його не було вдома. Донька Ірина Литвиненко згадує: будинок оточили БТРами, дула автоматів скеровували на її сім’ю, перевіряли телефони, комп’ютер, допитували навіть 14-річну онуку Леоніда. Жінка припускає, що це були не росіяни, а колаборанти, адже вони добре говорили українською мовою.

За кілька днів після обшуків, 14 квітня, Леоніда Кондрацького викрали вдруге та впродовж 17 днів тримали в підвалі Новокаховського відділку поліції разом з іншими цивільними заручниками. Там чоловіка катували.

— Не давати спати — це психологічні тортури. Дуже побитий був. Нога була опухла, він джинси не мав можливості нормально зняти. Росіяни тиснули, щоб він підписав із ними співпрацю. Тиснули на нього через дітей, — згадує Ірина.

Водночас Леонід відмовився знімати побої, адже не хотів наражати на небезпеку лікарів, які працювали в окупації.

17 жовтня 2022 року загарбники викрали його втретє. Відтоді чоловік перебуває в російському полоні. Спершу його утримували в будівлі Новокаховського управління СБУ, а згодом один із окупантів повідомив, що Кондрацького перевезли до Криму. МКЧХ підтвердив Леоніда як полоненого.

У січні 2023-го Кондрацький написав доньці листа про те, що чекає на обмін. Ще за пів року адвокат, якого винайняла Ірина, дізнався від звільнених українських заручників, що росіяни незаконно утримують Леоніда в СІЗО № 2 Сімферополя та звинувачують у “міжнародному тероризмі”. Водночас Ірина зауважує, що точне місце перебування її батька невідоме, оскільки росіяни постійно переміщують заручників.