Квітнуть каштани та вишні: на Херсонщині синоптики спостерігають метеорологічне літо

7 месяцев назад 0

У Херсоні квітнуть каштани, у Білозерці — вишні. Вересень на теплий, сонячний та сухий, але про аномальну осінь рано говорити, розповіла Суспільному тимчасова виконувачка обов'язків начальника авіаційної метеорологічної станції Херсон Надія Шакун. "Певні висновки ми зможемо зробити дише наприкінці місяця, проаналізуємо, яким був вересень у минулі роки. У принципі, на Херсонщині зараз панує метеорологічне літо, а календарна осінь — лише за календарем. Як кажуть науковці, це відбувається через глобальне потепління і безпосередній вплив такого природного явища в Тихому океані, як Ель-Ніньйо, яке сприяє нагріванню планети " , — сказала Шакун.

За її словами, аналогічні температурні показники вересня на Херсонщині спостерігали у 2015 та 2020 роках. Та саме 24 вересня 2023 року зафіксували температурний рекорд — 31,1 градуса.

"Нічого страшного не сталося, такі погоди вже були в нас на Херсонщині. Які наслідки? Зберігається вищий, п'ятого класу, рівень пожежної небезпеки. І через відсутність дощів — посилення ґрунтової посухи. Водночас такі погодні умови сприятливі для роботи комунальних служб, проведення ремонтних робіт. Ну і для містян приємно проводити свій вільний час" , — розповіла Шакун.

До кінця тижня на Херсонщині пануватиме антициклон, суттєвих змін синоптики не прогнозують. Буде комфортна, переважно сонячна погода з температурою вночі — 13-18 градусів, вдень — 23-28 градусів. Вітер північно-східний 5-10, в окремі дні 7-12 метрів за секунду.

"На початку жовтня є імовірність проходження прохолодного фронту і невеликі короткочасні дощі, які дещо знизять температуру повітря вдень" , — додала тимчасова виконувачка обов'язків начальника авіаційної метеорологічної станції.
Що кажуть науковці Завідувач кафедри ботаніки, професор Херсонського державного університету  Іван Мойсієнко помітив, що таке цвітіння часто відбувається після того, як дерева постраждали від пожеж, або як каштани — після хвороби. До всього ще і тепла погода, яка нагадує скоріше літо ніж осінь, каже він.

"Хоча це спостереження не наукові, тому абсолютно точно важко відповісти на це питання. Дерева повинні готуватися вже до зими. Листя вже повинне починати жовтіти, опадати. Судини повинні консервуватися гідропонними речовинами, щоби не було замерзання. Тобто концентрується сік таким чином і готуються до періоду спокою зимового" , — розповів Мойсеєнко.

За його словами, у таких дерев наступного року цвітіння не буде взагалі, або воно буде значно меншим. А їхні плоди просто не встигнуть визріти.

"Для культурних рослин тут ніякої небезпеки немає, тому що вони фактично не розмножуються насінням. Це для дикорослих рослин має значення. Я пам'ятаю, років десять назад було цвітіння ковили в січні на Кінбурнській косі. Тобто для дикоросів це має значення, бо насіння — це їх основний спосіб розмноження. А каштани — їх же садить людина, вони не розмножуються насінням, тому, в принципі, якоїсь великої шкоди не буде цим рослинам. Це для нас буде шкода, тому що ми отримаємо менший урожай, якщо це будуть фруктові рослини" , — пояснив Мойсеєнко.