Літнього херсонця позбавили гігантської аневризми в головному мозку за допомогою тоненького дроту

2 года назад 0

До нейрохірургічного відділення Херсонської обласної клінічної лікарні ім. Карабелеша привезли 66-річного херсонця з хронічним головним болем – таким нестерпним, що чоловік намагався «глушити» його величезними дозами алкоголю, але все було марно. Зрештою дійшло і до непритомності, після якої пенсіонер і опинився в інсультному центрі лікарні. Там його відправили на комп'ютерну томографію – вона показала, що артерію у голові пацієнта перекрила гігантська аневризма (пухлина). Вона давила на мозок, викликаючи гідроцефалію, і призводила до невідступного головного болю. До того ж, внаслідок застою крові у «мішку» там ще й утворювалися невеликі тромби.
Після обстеження лікарі дійшли висновку, що пацієнта потрібно негайно оперувати та перевезли його до нейрохірургічного відділення обласної лікарні.
Як розповів "Новому дню" завідувач нейрохірургічного відділення цієї лікарні Олексій Леонтьєв, там за допомогою ангіографа японського виробництва через мікроскопічний прокол до судини ввели спеціальний катетер. А по ньому до аневризм підвели тоненький дріт з «пам'яттю форми». Під дією температури людського тіла вона набула потрібної форми і перекрила доступ крові до аневризмі.
В результаті тиск на головний мозок припинився і пацієнт вирушив додому, уникнувши інсульту під час складної ендоваскулярної операції.