На яких підставах перевіряють вимушених переселенців

9 месяцев назад 0

У серпні територіальні органи Національної соціальної сервісної служби перевірятимуть фактичні місця проживання вимушених переселенців. До перевірок можуть залучати посадовців з органів соцзахисту та територіальних громад. 

Підставами для перевірки є :

  • особа стала вимушеним переселенцем у межах однієї територіальної громади;
  • чиновники отримали повідомлення про зміну фактичного місця проживання чи перебування людини, яка отримує допомогу;
  • Мінфін після верифікації рекомендував провести перевірку (Міністерство фінансів верифікує та відстежує державні виплати, перевіряє законність їх нарахування. Якщо помічають невідповідності – рекомендують додаткову перевірку).

Переселенця мають повідомити про перевірку не менше як за два дні до її проведення – телефоном або іншим доступним засобом зв'язку,  де можна зафіксувати таке повідомлення.

Якщо переселенець повідомить, що його не буде на місці з поважних причин, перевірку відкладуть на два тижні. 

Якщо людини немає на місці під час перевірки, посадовці складуть акт і залишать їй повідомлення.

Протягом 30 днів треба пройти ідентифікацію. Інакше виплати можуть скасувати. Ще одна підстава для цього – якщо чиновники виявлять, що переселенець не відповідає критеріям для надання допомоги.

Нагадаємо, верифікація внутрішньо переміщених осіб розпочалася 1 серпня. Перевірки виявили 10 тисяч померлих осіб, які продовжували отримувати державні виплати. Про це розповіла міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в Радіо Свобода. Ще 105 тисяч людей оформили ВПО, але вже понад рік живуть за кордоном.

Отримати безоплатну правову або юридичну консультацію фахівців громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я» можна  онлайн:

За телефонами: +38 (066) 790 90 21 (Телеграм, Viber, Signal, WhatsApp) щодня з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 17:00.
Електронна адреса: