Народні депутати пропонують повернути військовослужбовцям 30 тисяч гривень додаткової винагороди

1 год назад 0

Для забезпечення видатків на додаткові грошові винагороди військовослужбовцям пропонують встановити «стелі» заробітної плати працівників бюджетних установ, зокрема нардепів, урядовців і прокурорів.

2 березня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9071 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення гідного рівня оплати праці осіб, які виконують обов’язок із захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України.

Цим законопроєктом передбачається відновлення додаткової винагороди військовослужбовцям у 30 тисяч гривень.

За словами ініціаторів, даний законопроєкт покликаний забезпечити високу мотивацію та належний рівень оплати праці особам, які захищають Україну.

Відповідно пропонується встановити, що  на період дії воєнного стану військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, поліцейським  щомісячно виплачується додаткова винагорода в розмірі 30000 гривень не залежно від покладених на таких осіб завдань чи районів проходження служби .

Для  осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях або виконують завдання в районах їх ведення, зокрема на тимчасово окупованій рф території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора,  у період здійснення зазначених заходів (у тому числі військовослужбовцям строкової служби),  розмір цієї додаткової винагороди збільшується до 100 000 гривень в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

Дане положення  не поширюватиметься на курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів та закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання.

Водночас, з метою забезпечення збалансованості видатків Державного бюджету України для виплати вказаної додаткової винагороди законопроєктом передбачається встановлення «стелі» заробітної плати, грошового забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ у розмірі, що не перевищує десяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2023 року.

При цьому у зазначеному максимальному розмірі не враховуються суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата щорічної відпустки.

Вказана «стеля» застосовується також при нарахуванні заробітної плати, грошового забезпечення відповідно народним депутатам України, членам Кабінету Міністрів України, прокурорам, працівникам, службовим і посадовим особам Національного банку України, а також іншим службовим і посадовим особам, працівникам, оплата праці яких регулюється спеціальними законами.

Раніше повідомлялося, що з 1 березня військовослужбовцям будуть нараховувати додаткові винагороди по-новому. Зокрема, 30 тисяч гривень більше не будуть отримувати ті військові, які перебувають у тилу.