Подача і використання води з балки Великі Сірогози припиняється: таку заяву зробила окупаційна влада

9 месяцев назад 0

У росіян, які тимчасово окупували Сірогозщину, немає можливості наповнювати водою балку Великі Сірогози. Адже після підриву Каховської ГЕС від безводдя потерпає увесь південь України. Більше того, окупанти заборонили використовувати місцевим жителям залишки води з балки.

Хто повідомляє: проросійський Telegram-канал, який  діяльність так званої “Администрации Нижнесерогозского района” Генічеського району Херсонської області.

Балка Великі Сірогози — в найближчій перспективі знову буде без води

У Нижньосірозькій громаді окупаційна влада попередила місцевих жителів, аби вони не використовували воду з балки Великі Сірогози. Причина — неможливість наповнювати русло водою.

Ось текст оголошення у Telegram-каналі, який висвітлює діяльність так званої “Администрации Нижнесерогозского района” Генічеського району Херсонської області (мовою оригіналу): “Напоминаем о том, что в связи с подрывом Каховской ГЭС, террористической организацией ВСУ в ближайшее время не является возможным заполнение балки “Великие Серогозы” водой. В связи с этим забор воды для полива запрещен”.

Скріншот зі сторінки Telegram-каналу

Окупаційна влада в минулому році скористалася безпрограшним на Сірогозщині варіантом для підняття свого рейтингу — в жовтні місяці пустили воду в балку.

6 жовтня 2022 року. Скріншот з Facebook-сторінки

Не секрет, що знайшлося чимало людей, які раділи цій події. Навіть закликали влаштувати суботник по розчистці русла.

Скріншот з Facebook-сторінки

Промовисті відеоролики, які відзняли пропагандисти російського телеканалу “Таврия”, смакували в кількох новинних випусках сюжети про наповнення русла балки водою, розказували про перспективи розвитку зрошуваного землеробства на сірогозьких землях.

А два тижні тому на TV “Таврия” з'явився сюжет про те, як вперше на Сірогозщині відсвяткували День рибака. Змагання і гуляння пройшли на берегах балки Великі Сірогози.

Скріншот зі сторінки Telegram-каналу

Тепер можемо констатувати — що це свято було тут вперше і в останнє. Принаймі при окупаційній владі.

Про балку Великі Сірогози мовою цифр і фактів

Балка Великі Сірогози — це непостійна мала річка довжиною 65 кілометрів, яка впадає до Великого Агайманського поду.

Джерелом її наповнення є природна площа водозбору і технічний скид води з каналу Р-3-1 через водовиділ НС № 78 управління Північно-Рогачикської зрошувальної системи, що є гілкою Каховської зрошувальної системи.

Довжина 65 кілометрів. Площа водозбірного басейну 1200 км². Похил 0,5 м/км. Долина завширшки 2 км. Річище помірно звивисте, шириною 5 м. Бере початок біля села Першопокровка.

Тече територією Нижньосірогозької та Іванівської громад Херсонської області. Водоприймачем штучної річки є безстічний Великий Агайманський під. Його площа близько 120 км². Тут вода накопичується і поступово випаровується.

25 грудня 2022 року. Скріншот з Facebook-сторінки

У 2010-х роках, через низьку кількість опадів та невеликий технічний скид води з каналу Р-3-1 русло балки дещо обміліло. Воно постійно було заповнене на території тодішніх Першопокровської та Новоолександрівської сільських рад. А на території русла в межах Верхньосірогозької, Нижньоторгаївської сільських рад та Нижньосірогозької селищної ради спостерігалося погіршення екологічного стану балки через відсутність води у руслі.

11 лютого 2023 року. Скріншот з Facebook-сторінки

За радянських часів балка була джерелом зрошення понад 7 тис. га земель, у тому числі 1,5 тис. га — на державних зрошувальних системах, 2,4 тис. га малого зрошення та більш як 3 тис. га земель — “супутників”. У період розпаювання земель великих господарств через списання зрошуваних земель, переведення їх у богарні, а також зносу і розукомплектації зрошувальних мереж останні роки функціонувало лише “мале” зрошення.

Херсонською обласною радою у 2007 році частину території, що має особливу естетичну, наукову та виховну цінність, загальною площею 636 га в Нижньосірогозькому районі оголосили ландшафтним заказником місцевого значення ”Балка Великі Сірогози” (без вилучення у землевласників).

Що було раніше?

В травні цього року  вже писали про  в тимчасово окупованій Нижньосірогозькій громаді.

На Сірогозщині проблеми з водозабезпеченням селища і сіл громади існували завжди, особливо в жарку пору року. Однак ті, хто хотів поливати город водопровідною водою, повинні були встановити прилад обліку води, і платити за фактично спожиту воду.

Скріншот зі сторінки Telegram-каналу

Зараз на календарі лише травень місяць, а “КОМСЕРВІС” вже оголосив про заборону поливу земельних ділянок. Бо бачте погода вже занадно спекотна, та й тиск погіршився у водопровідній мережі і кількість аварійних ситуацій збільшилася. Тож городи і сади відтепер, незалежно від того чи є прилади обліку води, чи їх немає, поливати категорично заборонено, хіба що відрами з балки “Великі Сірогози”, так як це роблять працівники “КОМСЕРВІСу”.

Порушників, які використовуватимуть водопровідну воду для поливу каратимуть — поливну апаратуру вилучатимуть, а господарів притягатимуть до адміністративної відповідальності.