Вчителька математики з Херсонщини звичайний одяг перетворює в ексклюзивне вбрання

4 года назад 0

Ексклюзивний одяг і ґердани створює вчителька математики другої Каланчацької школи. Олена Коваленко більше 10 років вишиває хрестиком і бісером. Суспільному майстриня показала свою колекцію робіт. 

"Ось ця сукня мені подобається. Вона дуже важка. У ній дуже багато бісеру. об?ємна робота. Тут і рукава вишивалися. Ось переливаються", — показує свою роботу Олена Коваленко. 

Звичайні сорочки, спідниці, сукні та жакети майстриня  перетворює на авторське вбрання. Такий одяг мають усі в її родині. Найбільше речей, зізнається  Олена, у мами. У неї на кожну урочисту дату: чи то день народження, чи то професійне свято — нова ексклюзивна сукня.

Перший одяг, розказує майстриня, вишивала хрестиком, згодом почала оздоблювати ще і бісером. 

"Я її вишила за один тиждень. Я пам’ятаю,  ночами не спала. У мене так горіло бажання вишити її, щоб мама була у цій сукні".  

Олена зізнається, вишивати почала у шкільному віці, але спочатку зовсім не виходило. Вчилася і на уроках праці, і вдома ввечері з мамою.

"Було мені спочатку складно. Я пам?ятаю, всі дівчата вміли вже вишивати, а в мене не виходило. Я боялася підійти до вчительки і сказати, що я не можу. І перший час я носила мамині роботи. Говорила, що це я вишивала. Потім підійшла до вчителя і попросила  — навчіть мене. Так почалися з?являтися мої перші роботи".  

Четвертий рік як Олена захопилася ґерданами. Це така шийна бісерна приклраса у вигляді вузької стрічки, виготовленої з різнокольорових намистин, нанизаних на нитяну чи волосяну основу, що утворюють строкатий геометричний, а часом рослинний орнамент.  

"Перший мій гердан я зробила на 8 березня мамі . Спочатку я не знала, як навіть, це називається. В інтернеті колись побачила і шукала, як це намисто називається. Дуже хотілося мені це зробити". У колекції Олени вишиті як бісером, так і хрестиком ікони і репродукції картин професійних художників. Найперша і найбільша картина — це Сікстинська Мадонна Рафаеля.  Майстриня розповідає, що робота була складною, але вишила її на одному подиху. Ретельно підбирала кольорову гаму, щоб передати точність оригіналу. 

"Вишивала я її рік. Але паралельно я вишила ще 15 робіт. Звісно, менших. Ця робота була така складнувата. В неї дуже багато кольорів, відтінків. Тут є хрестик і півхрестик".  

Олена розказує, що ніколи не працює над однією роботою. 

 "Зараз хочеться мені вишити картину, потім я хочу гердан. Почала гердан, ні , думаю, що закінчу цю картину. Там десь рушничок почала, бо свято скоро якесь буде. Тому намагаюся плести бісером, вишити картину і рушничка хочеться. Нема у мене такого щось одне вишити. У мене одночасно декілька робіт розпочато". 

 Зараз, розказує Олена, вона налаштовує себе на вишивання всього „Кобзаря”. 

UA:Херсон