У Херсоні борються за покращення екології нашого краю

2 года назад 0

Як херсонці, які борються за покращення екології нашого краю, ставляться до альтернативи пластиковим пакетам.
Керівниця учнівської екологічної команди Zero Waste School Ольга Демченко каже, пластик розкладається близько 300 років і це чинить величезну шкоду довкіллю. На цей момент у Чорному морі є 5 пластикових островів. Тож введення таких обмежень допоможе рятувати довкілля.
" Ми довго очікували цей закон. Чому? Тому що кожного року наша команда Zero Waste School проводить акції на Чорноморському узбережжі й ми бачимо, яка кількість пакетів потрапляє у довкілля. Там продають відпочивальникам креветки, кукурудзу, пахлаву і все це пакують у пластикові пакетики. Їх люди не завжди доносять до смітника, можуть просто зарити у пісок або кинути. І все це потрапляє до моря або залишається на березі.
Цьогоріч ми на Чорноморському узбережжі почали таку акцію, яка полягала в тому, що проводили просвітницьку роботу саме серед підприємців, які продають продукцію в пластикових пакетах. І ми їх забезпечували безплатно паперовими пакетами, щоб вони починали відмовлятися від пластику на користь альтернативних пакетів ", — говорить Ольга Демченко.
За статистикою, у Туреччині після введення подібного закону у перший же рік використання пластику зменшилось на 75 відсотків і завдяки цьому 150 тисяч тонн пластику не потрапило у довкілля, а в Ірландії – на 90%.
Альтернатива пластиковим пакетам, говорить Ольга Демченко, це не тільки паперові, а й сумки-шопери, скляна тара, сітки-фруктовки, біорозкладні пакети, які розкладаються протягом 1-4 місяців і не роблять шкоди довкіллю.
Херсонка Юлія Тищенко, представниця громадської організації "Море Зета", говорить, відмовилася від пластикових пакетів понад 10 років тому. Як альтернативу великим пакетам, каже, можна використовувати сумки-авоськи, шопери.
" Собі треба завести різні мішечки. Пакети для фруктів, овочів можна замінити торбинками з тканини, називають їх «фруктовки». Їх можна зшити або купити, бонус їх у тому, що вони багаторазові. Якщо ви йдете купувати багато продуктів, то можна взяти харчові відерця або пластикові латочки. Виникають питання у фасуванні дрібних речей.
Для цього можна використовувати старі газети, старі зошити. Насправді альтернатив дуже багато: паперові пакети, скляна тара, мішечки з тканини. В певних випадках можна обійтися геть без пакетів. Просто спершу потрібно переглянути власний побут і звикнути до нового. До того ж цей закон також спрямований на те, щоб допомогти розвинути таку альтернативу як біопластик ", — говорить Юлія Тищенко.
Суспільне Херсон
P.S . В Україні з 10 грудня 2021 року починає діяти перший етап обмежень, передбачений Законом України №1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України».
Головна мета такого рішення – запобігти утворенню пластикових відходів. Закон передбачає заборону розповсюдження на об’єктах роздрібної торгівлі та громадського харчування.
Заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети, на яких нанесене відповідне маркування, а також на надтонкі пластикові пакети з певними вимогами.
За розповсюдження пластикових пакетів штраф для підприємців — від 1 700 до 3 400 грн. За повторне порушення – від 3 400 до 8 500 гривень.