У річницю звільнення Херсона почесні звання та нагороди отримали його захисники: більшість — посмертно

6 месяцев назад 0

Президент підписав Указ, яким відзначив військових, які захищали та захищають Херсон зараз. Серед них полеглі у Бузковому гаю 1 березня 2022 року, коли російська армія захопила Херсон.

Про це в Telegram повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

"На жаль, більшість бійців тероборони полягли тоді в нерівному бою. Та їхній подвиг увійшов в історію. Їхній вчинок показав усьому світові, що нам не потрібен "руський мир", що свого ми не віддамо. Сьогодні Херсон знову вільний. Сьогодні в бузковому парку синьо-жовті прапори. Сьогодні звучать імена наших героїв. надані почесні звання та державні нагороди херсонським бійцям. Посмертно", — написав Прокудін.
 
Також з нагоди річниці визволення Херсона від окупації російських військ нагороди отримали представники місцевого самоврядування, лікарі, рятувальники, будівельники, волонтери.

Орденом "За заслуги" III ступеня нагородили:

  • Ігоря Лапіна — старосту Інгулецького старостинського округу Дар'ївської сільської ради.
  • Сергія Мелашича — головного спеціаліста відділу Херсонської міської військової адміністрації.
  • Сергія Орєхова — заступника начальника Херсонської міської військової адміністрації.
  • Сергія Рибася — виконувача обов'язків завідувача відділення комунального некомерційного підприємства "Херсонська дитяча обласна клінічна лікарня" Херсонської обласної ради
  • Володимира Сагайдака — тимчасового виконувача обов’язків директора комунального закладу Херсонської обласної ради "Центр соціально-психологічної реабілітації дітей.

О рденом “За мужність” III ступеня нагородили :
Сергія Іващенка — старосту Антонівського старостинського округу Херсонської міської територіальної громади.

Орденом княгині Ольги III ступеня нагородили:

  • Наталію Чорненьку — голову Корабельної районної у місті Херсоні ради.
  • Наталю Шатілову — виконувачку обов’язків голови Дніпровської районної організації Товариства Червоного Хреста України в м.Херсоні

Звання "Заслужений лікар України" присвоїли:
Віталію Хомусі — завідувачеві відділення комунального некомерційного підприємства "Херсонська міська клінічна лікарня імені О.С.Лучанського"

Що відомо про звільнення правобережжя Херсонщини З початку жовтня і до початку листопада 2022 року Сили оборони просунулися вглиб Херсонщини на 36,5 кілометрів. Загальна площа відвойованої території сягала до 1381 кв. км.

На Херсонському напрямку лише за один день 9 листопада 2022 року Сили оборони звільнили 12 населених пунктів: Дудчани, П’ятихатки, Борозенське, Садок, Безводне, Іщенка, Костромка, Краснолюбецьк, Калинівське, Бобровий Кут, Безіменне і Благодатне .

Військові РФ намагалися врятуватися втечею з правого берега Дніпра, використавши будь-які плавзасоби.

Російські окупанти грабували населені пункти, з яких відступали, та намагались максимально пошкодити лінії електропередач та інфраструктуру Херсонської області.

На світанку 11 листопада військові РФ підірвали Антонівський міст у Херсоні. Він обвалився, кілька прольотів упали у воду.
Цього ж дня Збройні Сили України зайшли в  Херсон, Берислав і Чорнобаївку та вийшли на лінію Дніпра.

У зверненні 12 листопада президент Зеленський повідомив, що на Херсонщині Сили оборони звільнили понад 60 населених пунктів. На звільнених територіях і в Херсоні, правоохоронці розпочали стабілізаційні заходи.