Українські ЗРК “Стріла-10“ почали використовувати ракети з Йорданії

6 месяцев назад 0

У соціальних мережах з'явилося відео, в якому показано бойову роботу українського ЗРК "Стріла-10". Контейнери для ракет мали не український, а пустельний камуфляж, що може свідчити про використання ракет, які, швидше за все, отримали від Йорданії.

Йорданія офіційно не надає Україні військової допомоги, хоча країни добре співпрацюють між собою. У червні 2023 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів розмову з главою МЗС Йорданії Айманом Сафаді. Вони обговорили подальші кроки щодо розвитку взаємовигідного двостороннього співробітництва. Крім того, Кулеба запропонував Йорданії взяти участь у реалізації української формули світу.

І хоча Йорданія не надає офіційно військової допомоги Україні, час від часу стає відомо, що українські солдати використовують йорданське озброєння. Так, у першій половині 2023 року у нашій країні помітили йорданські транспортно-пускові установки для зенітно-ракетного комплексу 9К33 "Оса". Окрім того, влітку 2022 року в українських захисників з'явилися протитанкові гранатомети РПГ-32 виробництва Йорданії. Їх у Йорданії випускають за російською ліцензією. Тобто в деяких випадках українські солдати б'ють російських окупантів їхньою ж зброєю.

Такий тип неофіційного постачання дуже корисний ЗСУ. Це дозволяє нашим бійцям постійно використовувати пострадянські військові системи, для яких часто не вистачає боєприпасів і запчастин.

Що являє собою ЗРК 9K35 "Стріла-10"? Які його основні тактико-технічні показники? Навіщо він призначений?

9K35 "Стріла-10" – це радянський самохідний зенітно-ракетний комплекс надмалої дальності, розроблений у 1970-х роках. Він став наступником радянського зенітно-ракетного комплексу "Стріла-1", який прийняли на озброення у 1968 році.

Маса бойової частини ракети ЗРК "Стріла-10" становить від 3 до 5 кг, залежно від типу боєприпасу. За допомогою цього ЗРК можна знищувати повітряні цілі на дистанції 4200-5000 метрів та на висоті до 3-3,5 км, залежно від модифікації. Ракета наводиться на ціль пасивно оптичним або інфрачервоним каналом. Пускова установка знаходиться на бронетранспортері МТ-ЛБ. У пускову установку поміщаються чотири ракети.

Максимальна швидкість ЗРК "Стріла-10" сягає 61,5 км/год. Запас ходу – приблизно 500 км.
"Стріла-10" призначена для знищення повітряних цілей, які бачить оператор. Комплекс збиває літаки, вертольоти, крилаті ракети та безпілотні літальні апарати.