Д-доступність: херсонський аеропорт доступний місцевим автомобілістам за 15 грн/год

7 лет назад 0

Херсонський аеропорт усе активніше переймається господарчою діяльністю і тепер за 250 м від аеровокзалу паркування тільки платне.

Мабуть, набридло адміністрації аеропорту Херсон чути про дотаційність та неприбутковість. Отож, як маленька курочка клює по зернятку, так і маленький наш міжнародний аеропорт почав заробляти додаткові кошти на незначних сторонніх напрямках роботи.
Так, з дев'ятого жовтня 2017 року тут зявилася платна автостоянки на 70 машин. Вона знаходиться мало не впритул до терміналу і коштує:
—  15 грн за годину, якщо ви користуєтеся парковкою тимчасово — тобто, зустрычаєте чи проводжаєте когось на власному транспорті чи таксі і, після відправлення літака, поїдете собі, звільнивши паркомісце для наступного авта;
— 50 грн за добу, якщо ви залишаєте авто на тривалий час — скажімо, придбали "квиток на літак зі сріблястим крилом" і поїхали, залишивши авто чекати господаря на парковці.

Адміністрація аеропорту гарантує: 

Якщо ви приїхали до міжнародного аеропорту «Херсон» на автомобілі, щоб полетіти на кілька днів, зустрічаєте або проводжає когось, ви можете скористатися послугами паркувального комплексу і не турбуватися за машину.

На території паркування застосовується система відеоспостереження і цілодобово чергують співробітники служби охорони аеропорту, що забезпечує високий рівень збереження автотранспорту та майна пасажирів.

Парковка автомобільного транспорту проводиться на платній основі. Бажаючі пасажири та гості можуть залишити свій автомобіль на тимчасовій парковці по тарифу — 15 грн. за одну годину або скористатися послугами тривалого паркування біля КПП аеропорту, вартість довгострокового паркування становить 50 грн на добу.

Автоматизований пункт пропуску розташований на відстані 250 метрів від аеровокзалу. Спеціальне обладнання автоматично фіксує час перебування кожного транспортного засобу на території аеропорту. З правилами користування послугами паркувального комплексу можна ознайомитись на інформаційному стенді при в’їзді на територію аеропорту «Херсон».

Крім того, сервіс автоматизований і виключає людський фактор:

В’їжджаючи через систему шлагбаумів, водій натискає на кнопку і отримує разовий паркувальний квиток. Перші 15 хвилин — інтервал, необхідний для посадки та висадки пасажирів, не оплачується. Далі плата стягується згідно із затвердженою тарифною сіткою. Факт оплати фіксується при виїзді. Для цього карту, отриману при в’їзді, необхідно помістити в картоприймач. На моніторі розрахункового термінала з’явиться сума до оплати" — повідомляє сайт аеропорту.

Зручно? Зручно. Дорого? Помірно. Господарно? Безумовно. Але наскільки законно?
Активістка та підприємниця Таміла Сулейманова вважає — ні, це порушення. Адже згідно з КВЕДом аеропорту така діяльність не передбачена.
 
Можливо створене якесь окреме КП для функціонування парковки? Про це мови в оголошенні Авіаліній нема, та раптом… -будемо розбиратися.
Але херсонські пасажири все одно "гумору не зрозуміли" й кажуть — такого немає ані в Борисполі, ані в Одесі, "це звичайне херсонське жлобство". Ну що ж, жлобство на законних підставах — це одне, а якщо ні?

фото — Таміла Сулейманова