Нафта й газ можуть принести Росії $321 млрд

2 года назад 0

Росія цього року може заробити майже $321 млрд на експорті енергоносіїв, що збільшиться більш ніж на третину порівняно з 2021 роком. Про це пише Bloomberg із посиланням на дані Інституту міжнародних фінансів (IIF).

Так, за даними IIF, Рросія також на шляху до рекордного профіциту платіжного балансу, що може досягти $240 млрд.

«Єдиний найбільший чинник позитивного сальдо рахунку поточних операцій росії продовжує виглядати солідно. З існуючими санкціями значний приплив твердої валюти в Рросію, схоже, триватиме», – зазначають економісти IIF на чолі з Робіном Бруксом.

Проте розрахунки можуть повністю змінитися в разі ембарго на продаж енергоресурсів. Але навіть без цього російський експорт і видобуток нафти вже падають, а Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозує, що цього місяця вона може втратити майже чверть видобутку нафти.

Багато покупців, які раніше купували енергоресурси в Росії, вже шукають альтернативні варіанти і вважають за краще не підписувати нових контрактів на постачання з країною-агресором. Тим часом Росія готова надати Індії великі знижки на свою нафту. Зокрема, нафту марки Urals РФ пропонує зі знижкою до $35/бар..

Водночас найбільша європейська економіка – Німеччина – виступає проти санкцій або політичного тиску, що призведе до повного енергетичного ембарго для РФ.

Зазначається, що нафта і газ склали біля половини російського експорту і принесли торік у бюджет близько 40% доходів.

І хоч профіцит платіжного балансу не врятує Росію від глибокої рецесії, але він допомагає підтримувати державні витрати тоді, коли Кремль не має доступу до міжнародних ринків капіталу.

«Доходи від вуглеводнів – рятівне коло для російської економіки, яке допомагає послабити вплив суворих санкцій і запобігти кризі платіжного балансу. Але навіть без енергетичного ембарго інфляція стрімко зростає й насувається глибока рецесія», – зазначає експерт Bloomberg Economics Скотт Джонсон.

Зазначається, що змога Росії продавати нафту й газ за кордон може бути єдиним, що утримує її економіку від ще гіршого фінансового краху.

Нагадаємо, експорт нафти з РФ за тиждень з 17 по 23 березня 2022 р. скоротився більш ніж на чверть порівняно з попереднім тижнем. Аналітики вважають, що деякі постійні покупці російської нафти почали шукати альтернативних продавців через війну в Україні.