Впроваджували стандарти освіти країни-агресора – повідомлено про підозру двом освітянам Херсона

6 месяцев назад 0

За процесуального керівництва Херсонської обласної та окружної прокуратур двом освітянам Херсона заочно повідомлено про підозру у колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору (ч. 3 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України). 

Про це повідомила пресслужба Херсонської обласної прокуратури.

За даними слідства, 38-річна колишня вчителька у липні 2022 року добровільно погодилась обійняти посаду «виконуючого обов’язки директора «школи № 46 города Херсона». 

На цій посаді вона впроваджувала стандарти освіти держави-агресора. Забезпечувала заклад російськими підручниками та вела документацію російською мовою. Заборонила доступ до школи проукраїнські налаштованим вчителям, учням та їхнім батькам. А також, за через окупаційний  центр зайнятості підбирала персонал та виплачувала зарплатню співробітникам у рублях. 

Інший підозрюваний – 42-річний колишній заступник директора з навчально-виховної роботи Херсонського фізико-технічного ліцею, у липні 2022 року подав заяву до так званого «министерства образования и науки ВГА в Херсонской области» про призначення його директором «физико-технического лицея города Херсона». 

На псевдопосаді «директора» впроваджував освітні програми країни-агресора, переводив навчальний процес на російськомовні дидактичні матеріали.

Досудове розслідування здійснюється УСБ України в Херсонській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.