Голова банку з невизнаної Південної Осетії Олєґ Дзґоєв і керуюча офісів окупаційного банку «ПСБ» на Херсонщині Жанна Резніченко отримали підозри

9 месяцев назад 0

СБУ 9 серпня повідомила про підозру в посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України 62-річному Олєґу Дзґоєву з російського Владикавказа, який очолює зареєстрований в окупованому Росією грузинському місті Цхінвалі банк «МРБ». Разом із ним підозру в пособництві державі-агресору отримала 46-річна Жанна Резніченко з селища Білозерка Херсонського району, яка очолила місцевий і херсонський офіси іншого окупаційного банку «ПСБ».

Про це повідомляє  з посиланням на тексти підозр.

Слідчі встановили механізм, за яким російські окупанти почали впроваджувати рубльову зону на тимчасово окупованих українських територіях і роздавати по 10 тисяч рублів так званої матеріальної допомоги. До цього вони залучили Пєтра Фрадкова, голову російського «Промсвязьбанку» («ПСБ») і Олєґа Дзґоєва, голову правління «КБ  «Международный расчётный банк» («МРБ»), зареєстрованого в окупованому Росією грузинському місті Цхінвалі – столиці так званої Південної Осетії. 

Саме Олєґ Дзґоєв відповідальний за відкриття і роботу відділень свого банку в тимчасово окупованих Куп’янську, Мелітополі, Бердянську, Токмаку, Енергодарі, Херсоні, Новотроїцькому, Скадовську і Генічеську. 

За участі Пєтра Фрадкова, голови правління іншого окупаційного російського банку «ПСБ» в Білозерці Херсонського району відкрили офіс у привласненому загарбниками приміщенні «Ощадбанку», а також офіс у Херсоні в приміщенні «Укрсиббанку». Обидва ці офіси добровільно погодилась очолити Жанна Резніченко, яка працювала на той час менеджеркою відділення «Ощадбанку» у Білозерці. 

За скоєний злочин Жанні Резніченко повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111-2 КК України. За це їй світить покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Олєґ Дзґоєв отримав підозру за ч. 3 ст. 110 КК України. Йому світить позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічним позбавленням волі з конфіскацією майна або без такої.

Як повідомляв ЦЖР, російські окупанти залучили для запровадження рубльової зони на Херсонщині  «Международный расчетный банк», який уже працює у так званих «ЛДНР» на окупованому Донбасі.

На сайті «Международного расчетного банка» , що він є «універсальною кредитною організацією, що працює на ринку фінансових послуг Республіки Південна Осетія з 2015 року».

За інформацією сепаратистського ресурсу «Луганский информационный центр», у червні 2015 року у «ЛНР» відкрилося представництво «Міжнародного розрахункового банку». Кореспондентський рахунок у банку відкрив «Госбанк ЛНР».

Як повідомляв сепаратистський ресурс «Донецкое агентство новостей», у жовтні 2018 року філія «Міжнародного розрахункового банку» отримала ліцензію на роботу до «ДНР». Він має право на відкриття та ведення в окупованому регіоні поточних рахунків клієнтів та випуск платіжних документів, карток, їх обслуговування.